La Festa del Llibre sobreviu a la pluja i consagra Puig-reig en el mapa de la novel·la històrica

Puig-reig es consolida en el mapa de la novel·la històrica catalana. La segona Festa del Llibre i la Novel·la Històrica del municipi va sobreviure a un dissabte passat per aigua i va repetir l’èxit de la primera edició. Malgrat que la pluja va ser la principal protagonista de la tarda i va fer que l’afluència de visitants baixés notablement respecte el matí, tots els actes prevists es van poder celebrar amb relativa normalitat. També una de les grans novetats d’enguany: l’espectacle pirotècnic de cloenda, protagonitzat pels Diables del Clot de l’Infern i la companyia Drakonia.

La majoria de visitants es van decantar per trepitjar la plaça Mestre Badia i les seves rodalies al matí. L’escenari era idèntic al del primer any: una desena de carpes instal·lades al carrer Pau Casals (entre l’entrada principal de l’Ajuntament i la plaça Mestre Badia), un tendal per fer ombra al mig de la plaça -on els millors novel·listes del país feien les seves ponències- i un campament templer a la plaça de la Creu. “Repetim el format perquè l’any passat va funcionar i ens permet crear un ambient distès, tranquil i proper“, explicava el regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats, a mig matí.

novel-la-historica-puigreig-2018-3

A banda, els Infestum, tres personatges vestits d’època, van animar la festa amb actuacions teatralitzades entre la plaça de la Creu, el carrer Pau Casals i la plaça Mestre Badia. Era una de les iniciatives pensades per atraure quitxalla. “Hem volgut transformar la Festa del Llibre en una jornada cultural per a tothom“, deia el regidor en la presentació de la iniciativa. En aquesta mateixa línia, al matí, hi van haver sessions de contacontes; i a la tarda, tallers infantils i un photocall històric. La canalla ho va agrair, i les famílies, també.

Hi havia una vintena d’autors. En van fallar dos, per problemes personals, però, en general, les previsions meteorològiques no van espantar els novel·listes. A més, Subirats va assegurar que nombrosos escriptors del gènere de la novel·la històrica van mostrar el seu interès per apuntar-se a la festa en properes edicions.

Davant aquesta demanda creixent, el regidor de l’àrea ja pensa en el futur: “Els autors han quedat molt contents, però potser no calen tantes taules perquè exposin els llibres”. Partint d’aquesta reflexió, Subirats no descarta canvis en el format de la festa. “En farem una tercera edició, segur, però potser aprofitarem l’espai d’una altra manera“, exposa.

Ara bé, com en pràcticament totes les festes, els diners marquen el futur. De moment, l’Ajuntament de Puig-reig ha estat capaç de col·locar el municipi al mapa de la literatura amb recursos municipals. De cara al futur, però, el govern afronta el repte d’aconseguir nous patrocinadors o el suport econòmic de les editorials. De moment, enguany Optimus Berga i Optimus Sallent ja han patrocinat l’espectacle pirotècnic de cloenda. És un primer pas cap a la maduresa.

novel-la-historica-puigreig-2018-1

novel-la-historica-puigreig-2018-4

novel-la-historica-puigreig-2018

novel-la-historica-puigreig-2018-5

 

FOTOS. Marc Canturri