L’Ajuntament de Berga tornarà a penjar els llaços, l’estelada i la pancarta aquest dimarts a les 7 de la tarda

L’Ajuntament de Berga tornarà a col·locar l’estelada, els llaços grocs i la pancarta pels presos polítics a la façana aquest mateix dimarts a la tarda. Serà a les 19h, coincidint amb la concentració que, des de fa setmanes, organitzen l’ANC i Òmnium a la plaça de Sant Pere per exigir l’alliberament dels presos polítics. El material ha estat arrencat de la façana del consistori aquesta mateixa matinada de dilluns a dimarts.

Així ho ha anunciat a l’Aquí Berguedà l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, que ha recalcat que, malgrat que els atacs vandàlics que s’han visibilitzat més són els que ha patit l’Ajuntament, hi ha hagut accions similars en altres punts de la ciutat des del cap de setmana. Per exemple, van aparèixer pintades de caire espanyolista a la zona de l’ambulatori.

Aquesta nit, hi ha hagut més atacs, a banda del que ha passat a la plaça de Sant Pere. És el cas, per exemple, de la plaça dels Països Catalans -que també s’ha despertat sense l’estelada- o de la Ronda Moreta, que s’ha llevat amb pintades al nou mural groc de davant del Mercat Municipal i sense llaços en algunes baranes.

Pel que fa a l’Ajuntament, els vàndals han tret l’estelada del balcó, han arrencat amb violència la pancarta pels presos polítics i han deslligat els llaços de les quatre columnes que hi ha a l’entrada del consistori. L’acció ha passat aquesta nit amb tota seguretat. “Ahir quan vaig marxar el material estava intacte”, assegura l’alcaldessa.

Sigui com sigui, la primera reacció es portarà a terme aquest mateix dimarts a la tarda: 16 dels 17 regidors de l’Ajuntament han donat el vistiplau a la recol·locació del material (tots, excepte la representant del PSC, Rosalia Monroy, que ja ha mostrat la seva posició, contrària a l’independentisme, en nombrosos plens).

En els propers dies, un cop s’hagin recol·locat els símbols reivindicatius, l’alcaldessa preveu reunir els portaveus dels grups municipals per decidir si l’Ajuntament emprèn accions legals contra els autors dels atacs vandàlics.

A banda, per a Venturós, la retirada d’aquests símbols de nit i a la força és “una mostra més de la manera de fer i actuar d’aquestes persones que formen part de la doctrina unionista”. En la mateixa línia, considera que l’acció és “un autèntic despropòsit”, ja que “atempta contra el principi bàsic de la llibertat d’expressió”.

Tanmateix, la batllessa ha lamentat que hi ha molts municipis de Catalunya que pateixen cada dia atacs com els que ha patit Berga aquest cap de setmana.