Un metge de Berga demostra que la vitamina B12 per via oral pot ser igual d’eficaç que per injeccions

El metge i investigador de Berga Josep Vidal-Alaball ha demostrat a través d’un estudi que la vitamina B12 per via oral pot tenir els mateixos resultats que la intramuscular i un cost més baix. Vidal-Alaball, que treballa com a investigador a la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Catalunya Central i és metge de família a Navarcles, ha format part d’un projecte internacional juntament amb altres investigadors de la Xina.

En altres paraules, el projecte demostra que implantar el tractament de la vitamina B12 per via oral en lloc de l’actual tractament amb injeccions pot ser una solució igual d’eficaç, però més barata i més còmoda per als pacients.

La vitamina B12 (cobalamina) és necessària per a funcions bàsiques de l’organisme com ara el creixement i el desenvolupament dels glòbuls vermells i el sistema nerviós. La deficiència de vitamina B12 és molt freqüent i és causada per diversos factors: l’edat avançada, algunes malalties de la sang, la dieta vegetariana, determinats medicaments, una mala nutrició, etc.

Després de buscar en articles -on es compara l’ús de la vitamina B12 per via oral amb lús per via intramuscular (el tractament utilitzat actualment) en persones amb dèficit d’aquesta vitamina- i de revisar-los, els investigadors conclouen que els dos tractaments poden tenir efectes similars quant a la normalització dels nivells de vitamina B12 en sèrum. La diferència és que el tractament oral és més barat.

Ara, expliquen en un comunicat, caldrà continuar avançant en l’estudi per ampliar-lo, aportar més evidències i informar dels esdeveniments adversos de forma adequada, preferentment, en un entorn d’atenció primària.