Publiquen ‘Gironella, un viatge en el temps’, un conte infantil que relata la història de Gironella

L’Ajuntament de Gironella impulsa per aquest Sant Jordi un conte infantil sobre la història del municipi. Es titula Gironella, un viatge en el temps, ha estat escrit per la berguedana Rosa Massaguer i compta amb les il·lustracions de la dibuixant Bernadette Cuxart.

L’autora del llibre ha explicat en la presentació que el conte avança en el temps a través de la història del Roc, l’Eulàlia, el Martí i l’Anna, quatre amics de la mateixa escola que aprofiten el fil del riu Llobregat per descobrir el municipi i repassar la història. Els noms dels protagonistes no són en va: el Roc i l’Eulàlia són els patrons del poble.

El definitiva, Gironella, un viatge en el temps relata la història de Gironella amb un llenguatge planer i amè, adreçat als més petits: des dels primers poblats ibers fins a les colònies industrials, passant per la Guerra dels Segadors o l’arribada del tren a la vila. D’aquesta manera, el conte explica les transformacions que ha patit el poble, des dels seus orígens fins a dia d’avui.

L’Ajuntament de Gironella va encarregar les il·lustracions a Bernadette Cuxart, dibuixant barcelonina establerta al Berguedà i molt arrelada a la Perla del Llobregat. Cuxart ha explicat que ha estat complex “dibuixar llocs que ja no existeixen però que havien existit segles enrere”. Per això, suggereix als petits lectors que s’imaginin els edificis “a la seva manera”. En aquesta línia, Massaguer i Cuxart preparen una presentació oficial (divendres 20, 17.30h, Biblioteca de Gironella) on els nens “crearan la Gironella que s’imaginin”.

Des de l’Ajuntament, l’alcalde, David Font, ha explicat que el conte neix amb la voluntat d’acostar la història del poble als infants que hi viuen. “La història s’explica en els llibres d’història i a les aules, però és en oportunitats com aquesta quan l’alumne s’hi enganxa“, ha dit Font.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Lluís Vall, ha recordat que Gironella fa temps que aposta per donar vida al barri vell, i el conte neix amb aquest objectiu: “És un nou acte divulgatiu que, en aquest cas, s’adreça als més petits de la vila”.

El conte està pensat per a nens i nenes de de primària, tot i que també pot servir per a infants més petits que tinguin una persona que els hi llegeixi. “S’entén molt bé i no hi hauria d’haver problemes”, ha afirmat Massaguer. El llibre costa 12 euros i es pot comprar a la llibreria Guinó de Gironella, a la Llibreria Gironella i a la Patumaire de Berga, que s’ha encarregat de la producció editorial.