Societat

“La seguretat als carrers i les carreteres passa per la responsabilitat de cadascun de nosaltres”

“La seguretat als carrers i les carreteres passa per la responsabilitat de cadascun de nosaltres”
Joaquín Herrera, un dels ponents del Conductàlia Berga 2018. MONTEPIO

El Teatre Municipal de Berga ple de joves de 7 instituts del Berguedà. 8 ponents amb històries sobre seguretat viària. Aplaudiments, silencis i llàgrimes. I un missatge molt clar: la seguretat als carrers i carreteres passa per la responsabilitat de cadascun de nosaltres. Així va ser la quarta edició del Conductàlia Berga, que es va celebrar aquest dimarts, 8 de maig, sota l’organització de Montepio de Conductors, amb la finalitat de conscienciar els joves sobre els riscos com a conductors, vianants o ocupants de vehicles.

Amb la participació i col·laboració del Servei Català de Trànsit, Policia Local de Berga, Bombers, Mossos d’Esquadra, SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, l’Institut Guttman, Stop Accidents i l’Ajuntament de Berga, Conductàlia Berga va tornar a ser un punt de trobada de cossos d’emergències i seguretat i víctimes d’accident. Tots ells van voler explicar als joves les seves experiències per fer-los reflexionar sota el lema “Visió zero, zero víctimes de trànsit”.

L’acte va començar amb una simulació d’un accident de trànsit i l’actuació dels diversos cossos mèdics i d’emergències per atendre la situació. Seguidament van donar la benvinguda el president del Montepio, Llorenç Juanola, i l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós. Juanola va explicar que treballen per acabar amb “els accidents a la carretera, les vides tallades, les famílies destrossades, els ferits i les víctimes mortals”. Ara bé, “fer-ho depèn, en gran part, de cadascun de nosaltres”, segons el president de Montepio. Per la seva banda, l’alcaldessa Venturós va posar de relleu que “les víctimes no són xifres, són persones”.

Després de la benvinguda, van començar les ponències. Un amic que van atropellar per no passar pel pas de vianants, un infermer del SEM que en arribar a un accident va reconèixer la seva pròpia família entre les víctimes, la difícil situació d’un policia quan ha d’avisar els familiars dels accidentats, la situació personal d’un jove tetraplègic a causa d’un accident o el testimoni d’una persona que va perdre el marit, la filla i els sogres a la carretera.

Estic amb tu

Les dades i els missatges han estat clars: els cascos o els cinturons poden salvar vides, els mòbils o la velocitat poden matar, un 40% de les autòpsies en víctimes d’accident de trànsit revelen restes d’alcohol o altres substàncies tòxiques, i la responsabilitat de prendre la decisió més encertada en cada moment i de mantenir-nos alerta depèn de cadascun de nosaltres.

La directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech, va tancar l’acte i es va dirigit als joves en la línia dels altres ponents: “Sou molt afortunats perquè teniu tota la vida per davant per fer allò que vulgueu, però heu de protegir i defensar la vida. Hem de moure’ns tenint en compte que hi ha un risc i que el factor fonamental de seguretat sou vosaltres”.

LLorençJuanola

simulacre1

MarilinaFerrer

FOTOS. Montepio de Conductors

Conductàlia Berga Montepio de Conductors Teatre Municipal

Comentaris