Mercacooper portarà al Mercat de Cooperatives aliments i begudes típiques d’Extremadura

El Mercat de Cooperatives Escolars del Berguedà tindrà productes de Càceres. Els vendran els joves de Mercacooper, una cooperativa formada per vuit alumnes de l’IES Guillem de Berguedà. Són una de les 8 cooperatives de secundària que aquest dissabte formaran part del mercat a la plaça Cim d’Estela de Berga. L’Aquí Berguedà ha parlat amb l’Àlex de Castro, l’Edna Armengol i la Nerea Rodríguez. Són els encarregats de producció, secretaria i comptabilitat, respectivament.

La seva experiència en el món cooperatiu s’emmarca dins el projecte Empresa Jove Europea (EJE) i consisteix en una col·laboració entre dues cooperatives. Mercacooper, per exemple, ha quedat aparellada amb Covedi, una cooperativa formada per alumnes extremenys de secundària. Tant uns com altres han hagut de contactar amb proveïdors d’un i altre lloc per acordar quins productes podien posar al catàleg que han enviat a la cooperativa veïna.

Així, els berguedans han rebut una relació de productes extremenys i, entre aquests, han hagut d’escollir quins volien comprar per vendre al mercat de cooperatives d’aquest dissabte a Berga. El mateix passarà d’aquí unes setmanes, però a la inversa: els alumnes de Càceres vendran al mercat de cooperatives de la seva zona els productes escollits al catàleg berguedà.

Mercacooper ha treballat en la posada en marxa de la cooperativa des de principi de curs. La primera acció que van dur a terme va ser vendre lluminetes per poder fer la inversió inicial a la cooperativa. Són vuit membres i cadascun va vendre 10 números a 2 euros cadascun. En total, doncs, tots hi van aportar 20 euros i van fer pujar la xifra de capital inicial fins als 160€.

A partir d’aleshores, van començar a contactar amb els proveïdors de Catalunya per confeccionar el catàleg, a l’espera de rebre les ofertes procedents d’Extremadura. Expliquen que van optar per empreses artesanals, petites i de proximitat. Més tard, van enviar la relació de productes i van rebre la de Càceres. Van escollir productes singulars d’allà, “coses que no es puguin trobar aquí i que cridin l’atenció a la gent que vingui al mercat”, explica l’Àlex. Tot el seu aparador estarà format per aliments i begudes: des de rosquilles extremenyes fins a licor de bellotas passant per les melmelades i les rosques d’anís i blanques.

En les darrers dies han centrat els esforços en la difusió del que faran dissabte. Han penjat cartells per tot l’institut per tal que la gent dels altres cursos s’assabenti que vendran productes extremenys a la plaça Cim d’Estela. Confien que porten un ventall de productes potent i que, a més, han fet una comanda prudent: “Esperem fer net”. El seu tutor, Joan Saguer, també hi confia: “Cada any hem venut tot el que hem comprat”.