Patum

El cartell anunciador de la Patum 2018 il·lustra un tirabol amb “patumaires que no hi poden ser”

El cartell anunciador de la Patum 2018 il·lustra un tirabol amb “patumaires que no hi poden ser”

El cartell amb el lema ‘Una banya de bou i encara més coses’, de la berguedana Mar Guixé Anglès, ha estat l’obra guanyadora del 44è Concurs de cartells anunciadors de la Patum i, per tant, serà el dibuix oficial que anunciarà la festa. La seva proposta va comptar amb 494 vots dels més de 1.300 que es van emetre, és a dir, un 37%.

La Mar és una jove berguedana de 32 anys establerta a Barcelona. És il·lustradora, i també es dedica al disseny gràfic. En declaracions a l’Aquí Berguedà, ha explicat que feia anys que es volia presentar al concurs de cartells: “És la meva ciutat i la meva festa, i tenia clar que algun any m’hi presentaria”. També ha assegurat que volia defugir de fer “un cartell clàssic”. “Hi havia punts de vista de la Patum que encara no s’havien mostrat mai en un cartell o en poques ocasions, com per exemple els patumaires”.

Per això, ha optat per fer una il·lustració còmica d’un tirabol, el seu salt preferit. Inicialment tenia la idea d’evitar rostres coneguts i formar un cartell farcit de “cares anònimes i inventades”. Però mentre el feia va tenir una idea que està ressonant amb força a les xarxes en les darreres hores: “Que en un cartell ple de patumaires hi apareguin els patumaires que no hi poden ser em va semblar un gest bonic”.

Josep Maria Isanta i Joan Pey hi apareixen abraçats. El primer va morir assassinat als 22 anys la matinada de dissabte de Corpus del 2005. El segon -amic íntim de l’autora- va morir fa cinc anys: “Me l’estimava molt i sempre que miro a la plaça l’hi trobo a faltar”. A banda, també hi és Jordi Cuixart, l’únic pres polític que Guixé coneix personalment: “Sé que és tot un patumaire, un enamorat de la cultura popular que, a més, l’any passat va ser a la plaça”.

Estic amb tu

Cartell Patum 2018

La resta de cartells finalistes

El cartell titulat ‘Emocions’ de Daniel Albert Ortega Caro ha estat la segona opció més votada amb 439 vots (32,9%), fet que el converteix en l’accèssit del concurs. La tercera obra en nombre de vots ha estat ‘Des de dins’ d’Eric Calderer Trujillo (208 vots), seguida de ‘Patública’ de Jordi Plana Pey (106) i ‘Llibertat’ de Lluís Canals Lladó (87).

Pel que fa als nens, Anna Huesca Fernández, de l’Escola Santa Eulàlia de Berga, ha estat la guanyadora del 29è Concurs de Dibuix Infantil de La Patum amb ‘La Guita encesa’. El seu treball va sumar 449 vots durant un període de votació en què van prendre-hi part 1.309 persones.

Cartell Patum Infantil 2018

cartell de Patum Mar Guixé Patum

Comentaris