El casserrenc Jordi Baraut, campió de Catalunya de Catan, el joc de taula més popular del món

El casserrenc Jordi Baraut Riu s’ha proclamat campió de Catalunya de Catan aquest cap de setmana en imposar-se al certamen d’enguany, disputat en el marc de la Fira de l’Ascensió de Granollers. Baraut, un  bomber de 33 anys, aconsegueix així una plaça pel campionat del món de Catan, que se celebra el 24 i 25 de novembre a Colònia (Alemanya). L’organització del campionat català també li pagarà les despeses del viatge i, a més, el va premiar amb un exemplar del joc de taula Majestic.

La final del campionat de Catalunya va comptar amb la participació de 60 jugadors. Les comarques amb més representants van ser el Barcelonès, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat. Es tracta d’una iniciativa organitzada per Devir, una empresa especialitzada en jocs de taula amb seu a Barcelona i proveïdora del Catan a l’Estat espanyol. A banda, el torneig va comptar amb la col·laboració de l’Associació Ayudar Jugando.

campiona-catalunya-catan

El Catan, una sensació arreu del món

Catan és una illa imaginària plena de matèries primeres. L’objectiu del joc és conquerir i colonitzar l’illa, formada per 19 hexàgons de terreny rodejats pel mar. Cada jugador comença la partida amb dos poblats i dues carreteres i n’ha d’anar construint de nous per convertir els poblats en ciutats i, així, expandir-se. Ara bé, per construir, necessita comerciar amb matèries primeres, és a dir, amb blat, fang, pedra, fusta o ovelles, entre d’altres. Negociant i comerciant sorgeixen noves oportunitats per als jugadors, però finalment només hi pot haver un sobirà.

Creat per Klaus Teuber l’any 1995, el Catan va guanyar el premi Spiel des Jahres (Joc de l’any a Alemanya) aquell mateix any, a banda d’altres premis de renom internacional. Actualment el joc es ven a més de 40 països i es juga en més de 30 idiomes diferents (inclosos el castellà, l’euskera i el català). En total, se n’han venut més de 25 milions d’unitats arreu del món, incloent expansions, extensions i versions electròniques. L’il·lustre creador de Facebook, Mark Zuckerberg,  s’ha confessat seguidor de Catan, i Eric Hofmann, cofundador de Linkedin, també.