Neix ‘Vidalba’, el nou vermut de Patum fet amb herbes aromàtiques del Berguedà

Barreja, mau-mau… I, ara, Vidalba. El vermut de Patum ja és una realitat. La sommelier berguedana Sílvia Culell presenta aquest Corpus un nou producte disposat a augmentar la varietat de begudes vinculades amb la festa berguedana per excel·lència. Vidalba és un vermut especial: està fet amb 17 herbes aromàtiques del Berguedà, intenta recordar la part més vinosa del vermut i porta menys sucre que la majoria.

Des del 2016, Culell fa tastos de vins en un pis de la plaça de Sant Pere que ha transformat en el seu local comercial. “Sempre havia volgut tenir un pis a la plaça per poder gaudir de la Patum”, explica. A més, com a berguedana i patumaire, reconeix que la idea de crear un producte relacionat amb la Patum també li voltava pel cap des de feia anys.

El vermut, però, no neix per prendre terreny ni a la barreja ni al mau-mau. “És una beguda que, per Patum, té el seu moment estrella: després de Lluïment i abans de dinar”, recorda Culell. Per aquest motiu, la sommelier berguedana afirma que la seva idea no és que sigui una beguda que els patumaires portin als salts, com és el cas de la barreja: “No m’ho imagino. Si més no, aquest any. Però tampoc ho descarto de cara al futur”.

Una recepta detallista

A banda de sommelier, Sílvia Culell també és periodista. I, precisament, la idea de crear un vermut patumaire va aflorar després d’escriure un article sobre begudes de Patum pel diari Regió7. “Em vaig adonar que no teníem gaire varietat i, per mi, l’alcohol –amb un consum moderat- és part de la festa”, constata.

Malgrat que la seva especialitat siguin els vins, la idea de fer un vermut a base d’herbes berguedanes va cridar-li l’atenció des d’un primer moment. “No hi puc posar vi de la comarca, però sí que hi he pogut combinar herbes de la zona”, celebra.

Malgrat tot, el procés per trobar la recepta no ha estat senzill. Primer, va agafar la recepta tradicional del vermut i la va fer arribar al biòleg berguedà Pere Aymerich per descobrir quines de les herbes que necessitava podia trobar a la comarca. Més tard, Culell va contactar amb la cuinera Conxita Carreras, que té una plantació d’herbes aromàtiques, per aconseguir els exemplars que desitjava.

Al final, la recepta del vermut patumaire inclou 17 herbes que es troben al Berguedà. D’entre totes aquestes, la sommelier en destaca tres: la sajolida, com a “herba de les àvies”; el te de roca, difícil de trobar i una de les infusions preferides de la seva àvia; i el saüc, “un arbust sagrat del qual s’aprofita absolutament tot”. Aquesta última planta també està vinculada amb la música, ja que el seu tronc s’utilitza per fer alguns instruments, la qual cosa va cridar l’atenció de Culell: “La Patum també és música”.

L’objectiu de tot el procés era fer un vermut que vinculés la terra i la festa. “He fet un vermut molt diferent als clàssics, gràcies a la base més vinosa i el complement singular de les herbes aromàtiques”, explica la inventora del nou vermut.

vidalba-vermut

El nom

“És l’herba per excel·lència de la Patum, però incloure-la en la recepta no tenia sentit”. Culell va decidir que el nom del seu vermut seria l’única herba que li hauria agradat posar a la recepta, a banda de les que ja hi ha: la vidalba.

A banda, la sommelier explica que ‘Vidalba’, com a nom, sempre li ha agradat: “Si mai abans hagués fet un vi, li hagués posat Vidalba”. D’entrada, perquè conté ‘vi’ i ‘vida’ en l’interior de la paraula: “El vi és una part molt important de la meva vida; i la Patum, també”. I, a banda, perquè ‘Alba’ és una ciutat italiana del Piemont, un niu de vins i el bressol de la tòfona blanca: “Aquí tenim la tòfona negre, i trobo que també és una manera d’agermanar el Berguedà i el Piemont”.

Punts de venda

El vermut de Patum ja circula per Berga. Se n’han fet 300 ampolles, amb possibilitat de fer-ne més. Culell confia que aquests primers exemplars seran relativament fàcils de col·locar però recalca que “el que és realment difícil és aconseguir que la gent en torni a comprar”. Ara bé, la sort de ‘Vidalba’ és que neix com un vermut patumaire, però no és estacional: “El vermut es pren tot l’any”.

El preu de cada ampolla és de 12,50 euros. De moment, ja és als establiments Vins Simón, Milvins, Casa Madriles i Dolceria Pujol. A banda, s’ha distribuït en diversos bars i restaurants de la comarca que així ho han demanat. N’hi ha a La Guita, el Kènia, La Barana, La Lluna, La Crépe, El Kóm, Cal Negre, l’Estany Clar, el Terra i La Cabana, entre d’altres.