Deneguen als Castellers de Berga el permís per obrir el cine i fer barra per Patum

L’Ajuntament de Berga no ha pogut concedir als Castellers de Berga la llicència que demanaven per poder fer barra de bar al Cine Catalunya durant les festes de Patum. La colla va entrar una sol·licitud per tal que l’activitat per Corpus fos considerada extraordinària i comptés amb tots els permisos necessaris.

Fa un any, a la Patum del 2017, la policia els va visitar i va alertar-los que no podien fer bar tenint en compte la seva llicència. Precisament per això, aquest maig l’entitat va fer la sol·licitud per evitar noves visites policials, denúncies i processos judicials. Però els van denegar el permís. La resposta negativa va arribar dimecres al migdia a les mans dels Castellers. No l’esperaven i ja ho tenien tot a punt per fer bar per Patum. De fet ja tenien obert. Van tancar.

Durant tota la tarda, Castellers i Ajuntament van estar en contacte permanent. La colla també va intentar contactar amb els seus assessors fiscals, però no els va localitzar. Quan faltaven cinc minuts per l’inici del passacarrers del vespre, l’entitat va decidir que no obriria. “No podíem defensar-nos amb cap document si la policia ens tornava a visitar”, explica el president, Ignasi Ballús.

Dijous tampoc van obrir al públic. Hi havia gent al cine, però eren membres de la colla i coneguts propers. Ara bé, finalment la junta va contactar amb els assessors fiscals i han trobat una solució excepcional: l’organització d’un festival de cinema durant les festes de Corpus. El Cine Catalunya té la llicència de cine i està a nom dels Castellers. Si fan projeccions, la llicència permet servei de bar, i així ho faran fins diumenge. Aquest divendres s’ha inaugurat el festival amb pel·lícules de Charles Chaplin. Són films que tenen més de 100 anys i estan lliures de drets.

chaplin-cine-catalunya-berga

Canvi d’escenari

Aconseguir la llicència per fer activitats extraordinàries, com la barra de bar de Patum, era el primer objectiu a curt termini dels Castellers de Berga. “Hi hem insistit molt, destinant-hi moltes hores, i encara no hi hem arribat”, lamenta Ballús. Seguiran provant-ho quan s’acabi Corpus i el festival de cinema.

La notificació que els va arribar dimecres portava adjunt una sèrie de condicions que la sala ha de complir si vol aconseguir el permís. Calen millores a l’espai per tal de complir els mínims que ha de tenir un lloc on es fan activitats com les que volen impulsar els castellers. Una possible via per desencallar el procés és fer aquests arranjaments i adequar la sala als requisits de la llei. Ara bé, el president de l’entitat assegura que hi ha alternatives i les estudiaran per apostar per la millor opció.

El ‘no’ al permís el dona l’Ajuntament de Berga. El motiu, ha dit Ballús, són “temes purament administratius i burocràtics”. La colla ha parlat amb els grups municipals i tenen la certesa que no és un tema polític: “Tothom sap que això ho fem per autofinançar-nos i ningú vol que aquest espai deixi de ser el que és”.

El cas és la sala no compleix algunes condicions d’infraestructura, malgrat que ha millorat molt d’ençà de la primera visita de la policia, la Patum 2017. Aquests incompliments són el que ha empès al consistori ha denegar el permís. Si hi hagués algun incident, s’analitzés la llicència i es detectessin els incompliments, la responsabilitat també recauria a qui l’ha concedit, és a dir, l’Ajuntament.

Els Castellers de Berga ho assumeixen, però asseguren que seguiran buscant la via per aconseguir el permís. De moment, amb un festival de cinema clàssic. En les properes setmanes, amb noves estratègies.