Segon ‘no’ de l’Ajuntament de Berga a la gestió del Tossalet per part de l’empresa de Joan Barniol

L’Ajuntament de Berga ha tornat a desestimar la cessió de la gestió d’El Tossalet a l’empresa Mas d’en Bosch, de la qual Joan Barniol n’és soci. Barniol té 68 anys i, en trenta anys, ha convertit el Càmping Berga Resort en un complex de més de 2.500 places.

L’any 2015 la Federació Catalana de Natació va anunciar que tenia pèrdues en la gestió d’El Tossalet, i va recórrer a Barniol per subrogar la concessió i, així, fer que l’empresari berguedà passés a gestionar el complex. Segons explicava Barniol en el número del passat setembre de la revista Aquí Berguedà, ens van venir a buscar i ens hi vam avenir, comprometent-nos a mantenir la plantilla”.

L’acord estava “tancat”, diu Barniol, però finalment l’alcalde -aleshores, Juli Gendrau– va trucar-lo per dir-li que no podia ser. El març del 2015 l’Ajuntament va desestimar la subrogació de la concessió perquè no complia les condicions del contracte. Mas d’en Bosch va decidir portar-ho al contenciós administratiu i aquest últim, al cap d’uns anys, va dictar que hi havia hagut un defecte de forma per part de l’Ajuntament i va ordenar al consistori a donar novament quinze dies a Barniol perquè presentés la documentació.

L’empresari així ho va fer. Posteriorment, els tècnics jurídics del consistori van tornar a analitzar la informació aportada per Barniol, que era exactament la mateixa que va presentar fa tres anys, i van desestimar-la pels mateixos motius que al 2015. Oriol Camps va assegurar en el ple de juny que “no és una decisió política”: “Això va de complir o no les condicions, i en aquest cas no es compleixen”.

La posició de la Federació Catalana de Natació

Els dos principals grups de l’oposició, el PDeCAT-CDC i ERC, van preguntar a Camps per la posició de la Federació Catalana de Natació. L’actual concessionària estava interessada en la subrogació inicialment, però, un cop s’ha portat el cas al contenciós, ha decidit quedar-ne al marge. Malgrat tot, els contactes entre la gerència de la Federació i l’Ajuntament de Berga són “freqüents” i la relació és bona.

A més, va dir Camps, no hi ha les tensions que hi havia l’estiu passat, quan els gestors d’El Tossalet van amenaçar amb executar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) i tancar a partir de setembre. Finalment, però, l’Ajuntament i els gestors van asseure’s i van reduir les tensions existents fins al moment. A finals d’agost, El Tossalet va anunciar que seguiria obert. “La intenció no ha estat mai tancar i deixar de donar servei, sinó buscar una solució, tant pel servei com pels treballadors. Ens vèiem obligats a fer un ERO per intentar posar remei a la gestió actual“, apuntaven, després de l’acord, fonts de la Federació Catalana de Natació.

Ara, però, la situació ha canviat i, segons Camps, no hi ha risc de tancament. De moment, però, no hi haurà subrogació de la concessió i, per tant, la Federació haurà de seguir assumint la gestió del complex, malgrat que fa anys que hi perd diners.

X