Berga suma entitats i divideix la ciutat en carlins i liberals en una nova edició de la Carlinada

Carlí o liberal? Aquesta serà la pregunta del darrer cap de setmana de juliol a Berga. La ciutat acull la tercera edició de la Carlinada, dos dies farcits de competicions que rememoraran les guerres carlines i tornaran a omplir els carrers del debat que hi havia a la primera meitat del segle XIX. O eres liberal, és a dir, partidari d’Isabel II, i volies acabar amb els drets tradicionals, promoure la llibertat econòmica i l’economia de mercat; o eres carlí, és a dir, partidari de Carles, i volies mantenir els drets i privilegis tradicionals, que es veien amenaçats per les polítiques d’Isabel II.

El 1837 Berga es va convertir en la capital carlina de Catalunya i, així, en un dels epicentres bèl·lics i polítics de la Primera Guerra Carlina. Ara, gairebé dos segles després, la ciutat rememora cada estiu aquest episodi de la seva història recent. Enguany la Carlinada serà els dies 29 i 30 de juny i l’1 de juliol. Durant tres dies la capital del Berguedà serà l’escenari de tota mena de competicions: des de tornejos de vòlei i handbol fins a una cursa de muntanya, una cronoescalada o La Contracorrent, la ja consolidada prova d’obstacles dels Castellers de Berga.

Serà la primera vegada que La Contracorrent s’inclou en el programa d’activitats de la Carlinada. Fins ara se celebraven en caps de setmana diferents, però enguany el calendari els ha ubicat en la mateixa data i Ajuntament i Castellers ho han aprofitat per sumar esforços. I no és l’únic cas. Aquest any el cartell de la festa carlina a Berga inclou més col·laboradors que mai: la Diputació de Barcelona, la Farsa, els Mountain Runners, el Club Esquí Berguedà, els Amics del Castell de Berga, Euskal Etxea – Barcelona, els Castellers de Berga, l’Handbol Berga i l’Agrupació Biciclista dels Senglars dels Rasos.

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, ha explicat en roda de premsa als peus de la Torre de la Petita que la Carlinada pretén ser “una barreja entre memòria i participació” i, per això, cedeix protagonisme a les entitats per organitzar activitats que recorden episodis històrics. “Que les entitats hi participin assegura el futur de la festa”, assegura el regidor. I afegeix que el que pretén l’organització és “dividir la ciutat per cohesionar”. Carlins o liberals? Un estiu més: que guanyi el millor.

Consulta totes les activitats de La Carlinada 2018 al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà.

Esdeveniments Carlinada 2018