L’ensorrament d’un tram de claveguera obliga a obrir el jardí de la rotonda de la Patum

La rotonda de la Patum, al sud del passeig de la Pau de Berga, està en obres des de finals de la setmana passada. L’ensorrament d’un tram de claveguera que passa per sota ha obligat l’Ajuntament de Berga a obrir el jardí que rodeja el gran símbol patumaire.

Segons ha explicat el regidor Oriol Camps, la setmana passada el consistori es va adonar que s’havia format un forat al jardí i va ordenar als serveis municipals que esbrinessin si es tractava d’un problema de reg, o bé si era cosa del clavegueram que passa per sota. Van obrir el jardí i van descobrir que s’havien ensorrat cinc metres de claveguera.

Es tracta d’un tub de pedra construït la primera meitat del segle passat, en el moment en què es va aplanar el passeig de la Pau. Normalment, diu Camps, “no hi ha una causa única” que justifiqui aquests ensorraments. Ara bé, l’Ajuntament creu que el principal problema rau en els desperfectes d’un desaigua que es van fer en el moment de construir la rotonda. També s’ha descartat que el causant de l’ensorrament sigui el pes del monument de la Patum, ja que el tram ensorrat no passa exactament per sota, sinó uns metres a la vora.

Esquerdes en el tram que no s’ha ensorrat

L’ensorrament no va provocar cap tipus de col·lapse en les aigües residuals que transcorren pel clavegueram. Les aigües seguien el seu recorregut malgrat la runa perquè hi havia prou espai. L’Ajuntament preveia començar a reconstruir el tram ensorrat aquest dilluns, però els operaris van adonar-se que el tram de tub que tocava a la part ensorrada presentava esquerdes. “Això endarrereix els terminis de les obres. Ara que tenim el jardí obert, aprofitarem per actuar en tot el que estigui malmès”, ha dit.

Fins que no estigui clar quants metres de tub estan malmesos no es podrà calendaritzar l’actuació i, per tant, no se sabrà durant quant de temps hi haurà la rotonda en obres ni tampoc el pressupost que s’haurà de destinar a la reconstrucció del clavegueram. De moment, la brigada ha posat tanques al voltant de la rotonda per impedir el pas qualsevol vianant i facilitar la feina als treballadors. Es tracta d’una de les rotondes més transitades de la ciutat.