FGC preveu invertir 706.000 euros en el Tren del Ciment durant els propers tres anys

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) invertirà 706.000 euros en la millora del Tren del Ciment en el període 2018-2021. El president de l’empresa pública, Enric Ticó, ho ha anunciat aquest dilluns al matí a la Pobla de Lillet, en l’acte de celebració de l’Any Güell al mateix Tren del Ciment.

En concret, FGC destinarà 184.000 euros al manteniment del material motor i a la substitució de les rodes dels cotxes i les locomotores; 207.000 euros a la creació d’infraestructures, des de vies i ponts fins a túnels, murs, viaductes i i senyalització; i 315.000 euros a l’adequació i manteniment de les estacions.

D’entre tots aquests treballs, l’empresa ja ha posat en marxa la licitació de la rehabilitació d’un pont al punt quilomètric 3,100, per un import de prop de 50.000€. A banda, està en procés de redacció el projecte de pas inferior entre l’aparcament i l’estació de la Pobla de Lillet per un import de prop de 198.000€.

El matí a la Pobla

A banda de Ticó, també eren a la celebració de l’Any Güell al Tren del Ciment l’alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares; l’alcalde de Castellar de n’Hug, Salvador Juncà; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i el director del Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug i director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau. Tots ells han fet el recorregut commemoratiu a través de les parades del Tren del Ciment.

L’esdeveniment ha volgut transmetre la relació de l’empresari i mecenes Eusebi Güell (Barcelona, 15 de desembre de 1846 – 9 de juliol de 1918) amb el recorregut del Tren del Ciment. Una de les parades del trajecte és als Jardins Artigas, que Antoni Gaudí va realitzar per encàrrec de la família Artigas, burgesos de la zona que el van acollir mentre es trobava treballant en la construcció de la fàbrica de ciment d’en Güell i que abastaria amb el seu material algunes de les obres de l’arquitecte modernista.

Els assistents a l’acte han pogut visitar els dos espais, tant els jardins com el Museu del Ciment que es troba a la fàbrica de ciment Asland. A més, a l’estació de la Pobla de Lillet, a l’antiga estació del Carrilet, s’ha visitat l’exposició Trens Històrics que reuneix una mostra de material mòbil històric amb tot tipus de ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la Vall del Llobregat.

L’acte ha finalitzat amb la descoberta d’una placa commemorativa del monument a Eusebi Güell i la visita a l’exposició-maqueta El món màgic del Carrilet.

d0efe2ab-62bb-48fb-8299-857071674148

Any Güell

El 2018 és l’Any Güell i es commemora el centenari de la mort del mecenes d’Antoni Gaudí: Eusebi Güell Bacigalupi. Una ocasió única per retre homenatge i reivindicar la figura de l’empresari, un personatge cabdal de la Barcelona i de la Catalunya del darrer terç del segle XIX i principi del XX.