L’Aplec del Pi exalça les virtuts dels Països Catalans i fa una crida a “lluitar contra la repressió de l’Estat”

“Seguir lluitant contra la repressió de l’Estat espanyol”. Aquest ha estat el clam en comú dels tres parlaments de l’Aplec del Pi de les Tres Branques. Maria Plana (Som Països Catalans), Marcel Mauri (Òmnium Cultural) i Carles Puigdemont s’han dirigit al centenar d’assistents que s’han aplegat aquest diumenge al Pla de Campllong per encoratjar-los a “tirar endavant” i “defensar la llibertat del poble català” davant el que consideren “un embat contra un país actiu i combatiu”.

Maria Plana ha començat el seu discurs afirmat que el Pi de les Tres Branques és “un dels grans bastions dels Països Catalans”. Per això, ha dit, “no podem renunciar a seguir-nos-hi trobant cada any”. Segons la portaveu de Som Països Catalans, cal “dotar la proposta republicana d’un discurs nacional”, pensar en el model de país del futur i “combatre un Estat que ens vol silenciades i ofegades”. Pel que fa als presos polítics, Plana ha assegurat que “defensar un país passa per defensar la seva gent” i, per això, considera vital seguir lluitant per l’alliberament dels empresonats i la fi de les represàlies.

maria-plana-aplec

Des d’Òmnium, Marcel Mauri ha participat en els parlaments en substitució del president de l’entitat, Jordi Cuixart, pres a Lledoners: “Sé que li hagués fet molta il·lusió poder ser aquí avui, tal com hi va ser l’any passat”. Mauri ha explicat que darrerament ha hagut d’anar a molts actes de solidaritat però ha assegurat que “els més sentits són a les illes, el País Valencià i la Catalunya Nord“, tot reivindicant el sentiment catalanista d’aquestes regions. Per tot plegat, Mauri ha encoratjat els assistents a “estar al costat dels represaliats”, “seguir mantenint la flama viva” i “tirar endavant els objectius polítics que ens han de portar a la República”.

marcel-mauri

Per acabar, i en un dels moments més esperats del matí, Carles Puigdemont ha dirigit unes paraules als congregats als peus del Pi Vell, des d’Alemanya. El 130è President de la Generalitat ha recordat que l’Aplec és “una reivindicació necessària” en uns moments “difícils però plens d’esperança” per al poble català. Puigdemont ha agraït “l’esforç i la paciència per no defallir” i ha recordat que “el combat català és també en benefici dels drets fonamentals de tota la Unió Europea“.

El President a l’exili també ha dit que confia poder reiterar tots aquests agraïments de forma presencial, l’any vinent. “Tan de bo puguem agrair-vos personalment tot el que heu fet per nosaltres d’aquí a un any”, ha conclòs. El vídeo amb el missatge íntegre de Puigdemont, AQUÍ.

aplec-puigdemont

Discurs crític de l’esquerra independentista

Més tard, als peus del Pi Jove, l’esquerra independentista també ha fet els seus actes patriòtics. El parlament, en aquest cas del berguedà Guim Tuson, ha estat molt més crític. “El poble català treballador no travessa el seu millor moment”, ha dit, i ha afegit que “cal assumir responsabilitats en una derrota que ens ha deixat en una posició més feble que la que teníem fa un any“.

Malgrat tot, l’esquerra independentista ha recordat l’1 i el 3 d’octubre i el 8 de novembre com a mostres que “l’organització popular ens pot donar la força necessària per ser coherents amb la legitimitat de la qual ens dotem de forma sobirana, malgrat els límits de la seva legalitat putrefacta”. Per tot plegat, recorden que no deixaran de lluitar: “Si ells s’entesten a recordar-nos que son hereus directes i naturals del franquisme, nosaltres no tindrem altra alternativa que la de recuperar el fil roig dels milicians que els van combatre l’any 36“.

aplec-parlaments

Amb la mirada a la presó i a Europa

Ha estat una de les edicions més reivindicatives dels últims anys: no només pel desig d’assolir la independència, sinó per les mostres de suport als presos i represaliats polítics. De camí cap al Pla de Campllong, unes pancartes gegants amb els rostres dels presos i exiliats donaven la benvinguda als assistents. Un cop als peus del Pi, els llaços, les bosses, les gorres i les samarretes de color groc reiteraven que aquest diumenge, a l’Aplec, no hi eren tots.

presos-campllong

X