Puig-reig decideix convertir l’antiga biblioteca en un centre cívic

Puig-reig convertirà l’antiga biblioteca en un centre cívic multi-funcions. Aquest és l’acord dels habitants que han participat en el procés participatiu per decidir el futur de l’edifici, en desús des que la biblioteca es va traslladar al passeig de la Riera de la Sala.

El procés va començar fa uns mesos amb uns tallers perquè la ciutadania comencés a pensar en què volia fer a l’antiga biblioteca i posés sobre la taula les primeres propostes. D’aquestes activitats en va sortir una proposta conjunta. Però, per tal d’obrir el procés a la resta de ciutadania, hi va haver un període d’esmenes on es va presentar un projecte que va ser inclòs dins la proposta inicial. La proposta no va comptar amb cap objecció ni amb cap rival, de manera que no va ser necessari sotmetre-la a votació.

En total, hi van participar una quinzena de persones. La majoria, per això, representaven a entitats del poble, de manera que el nombre de persones implicades en la presa de la decisió és “més gran del que pot semblar a primer cop d’ull”, ha recalcat la regidora de Participació Ciutadana, Alba Camps, en declaracions a l’Aquí Berguedà.

Camps ha dit que una de les conclusions que l’Ajuntament treu d’aquesta primera part del procés és que ha servit per “reglamentar uns usos que l’antiga biblioteca ja oferia de forma no-estructurada fins ara”. Segons ha dit, moltes entitats purreigtenques acostumaven a demanar l’espai al consistori per fer-hi activitats extraordinàries, i l’Ajuntament el cedia. Ara, ha dit la regidora, tot quedarà “més definit” i es podrà adequar millor l’espai a les demandes del poble.

Comissió de seguiment

Però la implicació dels ciutadans en el procés no acaba aquí. Camps ha assegurat que l’Ajuntament entén el procés participatiu “d’una forma més àmplia”. Per això, han creat una comissió de seguiment formada pels gent del poble. En pot formar part qui vulgui i servirà perquè, a banda de prendre la decisió, els purreigtencs podran seguir de prop la materialització de la idea. “És tant important definir l’ús com veure com s’executa. Per aquest motiu, és important incorporar totes aquestes persones en el disseny del projecte”, ha dit Camps.

Què hi haurà a l’antiga biblioteca?

Es dividirà en dos espais partits per una paret mòbil. “Es va creure que l’espai era massa gran com per limitar-lo amb seccions i, per això, la paret mòbil hi encaixa molt bé”, ha explicat la regidora. A mà esquerra, s’habilitarà una zona per a obres de teatre de petit format, tallers de dansa i altres activitats culturals. A mà dreta, en canvi, s’hi construirà una petita cuina que faci servei quan hi hagi actes a la plaça Nova, un espai per entitats i un espai de manualitats, entre d’altres.

Quan s’inaugurarà?

El desig de l’equip de govern de Puig-reig és fer-ho aquest mateix 2018. “És important que no passi molt temps des que decidim què fem fins que ho executem”, ha assegurat Camps. Però la burocràcia és lenta i cal un projecte tècnic a darrera. De moment, el següent pas és la primera reunió de la comissió de seguiment per tal d’acotar bé el disseny del nou centre cívic.

Sigui com sigui, el govern té els diners per finançar-ho. “No hi ha una partida concreta per destinar a l’adequació de l’antiga biblioteca, però tenim diners pressupostats per a Participació Ciutadana i fons disponibles de les Meses de Concertació”, explicava a l’Aquí Berguedà la pròpia regidora fa uns mesos. Serà el primer gran projecte de l’àrea de Participació de Puig-reig i la seva dirigent assegura que en vindran més.