Berga treu al carrer tres desfibril·ladors que hi havia en edificis i avança cap a una ciutat cardioprotegida

Berga ha fet un pas més per convertir-se en una ciutat cardioprotegida. La ciutat ha tret al carrer tres dels desfibril·ladors externs automàtics (DEA) que es trobaven a l’interior d’edificis municipals. En les darreres setmanes, l’Ajuntament de Berga ha instal·lat a la via pública els aparells que hi havia a l’interior de l’Ajuntament, el pavelló d’esports municipal i el Casal Cívic (antic Casal de Gent Gran).

L’objectiu d’aquesta mesura és disposar de desfibril·ladors en aquells espais on s’hi aplega més gent per poder actuar ràpidament en cas que es produeixi un atac cardíac o una mort sobtada. El regidor de Salut Pública, Eloi Escútia, ha explicat que “aquesta mesura respon a la voluntat de l’equip de govern de col·locar els DEA a l’exterior”, tot i que també ha lamentat l’endarreriment de l’actuació.

La petició de treure els desfibril·ladors al carrer va sorgir fa un any, durant el Ple ordinari del juliol del 2017, quan el regidor d’Iniciativa (ICV), Joan Torres, va presentar una moció amb aquesta motivació, a petició de l’associació De Tot Cor. En aquest sentit, el president de l’entitat, Josep Gomà, s’ha mostrat satisfet que s’hagi pogut portar a terme l’externalització dels DEA i ha destacat la “necessitat que la població rebi la formació necessària per poder utilitzar els aparells sense por”.

Vuit desfibril·ladors distribuïts a la ciutat

Actualment, Berga disposa d’un total de 8 desfibril·ladors: 5 d’exteriors i 3 d’interiors. D’una banda, als 3 aparells instal·lats al carrer recentment, cal sumar-ne dos més. Un es troba al Santuari de Queralt, al costat de la botiga de records, i l’altre és mòbil i es troba a l’interior del vehicle que utilitza la Policia Local a l’hora de patrullar els carrers de la ciutat. A més, hi ha 3 aparells ubicats a l’interior de diversos equipaments culturals i esportius: el Teatre Municipal, el Pavelló de Suècia i el camp de futbol municipal.

El regidor Escútia ha manifestat la voluntat d’ampliar el nombre de desfibril·ladors disponibles properament. Això serà possible gràcies a l’atorgament d’una subvenció de la Diputació de Barcelona d’uns 4.500 euros que permetran la instal·lació de tres nous aparells que s’ubicaran preferiblement al passeig de la Indústria, a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic) i al Centre Cívic de La Valldan. Escútia ha recordat que també cal tenir en compte les despeses de manteniment que genera cada aparell al llarg de l’any.

20180718_173024

Formació adreçada a col·lectius i entitats

El temps d’intervenció quan es produeix un atac cardíac és vital, segons ha recordat Antolí Barra, tresorer de l’entitat De Tot Cor. Per això, l’associació ofereix formació adreçada a diversos col·lectius i entitats que puguin tenir interès en aquest àmbit. Barra ha comentat que “és imprescindible que tothom sàpiga com actuar en aquestes circumstàncies”.

De Tot Cor realitza dos tipus de formacions: tallers oberts a tothom i cursos reconeguts amb una titulació oficial. L’entitat té previst impartir dues sessions sobre suport vital bàsic i desfibril·lador SVB i DEA els dies 25 i 31 d’agost, a l’Hotel d’Entitats de Berga. Per a més informació i inscripcions, cal contactar amb l’entitat a través de les seves xarxes socials a Twitter i Facebook.