Ramon Camps: “Amb sis regidors no tens prou gent per tirar endavant l’Ajuntament de Berga”

40 anys, professor de secundària i fill de l’exalcalde de Berga Ramon Camps. És la carta de presentació del cap de llista d’ERC per a les properes municipals a Berga. Els republicans han estat el primer partit en fer pública la cara del seu alcaldable. Ramon Camps -fill- es va imposar fa deu dies a Ermínia Altarriba en les primàries internes del partit, en un frec a frec molt ajustat, i lluitarà des del capdavant de la llista republicana per plantar cara a la CUP i el PDeCAT a la capital del Berguedà.

L’Ermínia Altarriba serà a la seva llista?

Dependrà d’ella.

A vostè li agradaria?

Sí.

Per què?

Per la capacitat de treball, pels coneixements que té en certes àrees… És un pou que no ens podem deixar perdre a la ciutat.

I per què no van fer una llista conjunta a les primàries?

En vam parlar, però finalment vam fer-ho d’aquesta manera per no prendre a la militància la decisió. Suposo que hauria estat fàcil entendre’ns, però així la militància també va tenir la paraula.

Quines diferències hi havia entre un projecte i un altre?

Jo puc parlar del meu; l’Ermínia pot defensar el seu. Jo plantejo un partit que funcioni conjuntament, amb noves dinàmiques, una llista rejovenida i que busqui la manera de parlar amb tots els altres grups polítics. Ens calen nous votants per créixer i crec que a mi em pot votar gent diferent.

Però també cal conservar els votants actuals. A banda de l’Ermínia, pensa en els altres membres del grup per a la llista?

Pensem en tothom. I la seva ajuda és un recurs que no podem perdre: hi ha molts coneixements que ells tenen i que ens han de transmetre. Aquest trasllat pot ser formant part activa del partit i de la llista o no. Però, igual que l’Ermínia, això depèn de cada persona. Cadascú ha de decidir si vol ser-hi o no. I a partir d’aquí, el grup de treball decidirà com ens organitzem.

Diu que vol incorporar gent jove al projecte. Això vol dir anar a pel votant jove?

Vol dir buscar gent nova per renovar les idees. Moltes vegades treballem en idees que fa 10 anys que estan encallades i acabem parlant sempre del mateix. Hem d’intentar sortir d’això i buscar nous reptes. Ara tenim dues opcions: seguir insistint en aquests projectes vells (que, si no tiren endavant, deu ser per alguna cosa), o bé mirar endavant i buscar noves idees.

Però suposo que vestir una llista amb jovent també pretén seduir el votant jove.

Sí. És evident que el votant jove també s’ha de buscar perquè no és el perfil que ens vota més. Però trobo molt més interessant aquesta renovació d’idees. La resta pot caure pel seu propi pes.

Molta gent vincula el seu nom amb el PSC, perquè va ser regidor i perquè és fill de l’únic alcalde socialista de la història democràtica de Berga.

I a sobre, ens diem igual. (Riu)

Exacte. Però vostè, Ramon Camps fill, alcaldable d’ERC a Berga, en què ha canviat respecte el Ramon Camps de fa set anys, regidor del PSC a Berga?

En la manera de veure com ha de funcionar un partit. ERC s’acosta molt més al partit assembleari de debò, al que vull. El PSC estava marcat per una estructura més piramidal i, quan intentaves canviar coses, la maquinària et xafava. I això, com a partit, no funciona. Al PSC, algú -el líder- tenia una idea i intentava convèncer la resta perquè li donessin suport. A ERC és just al revès: la base té una idea i el partit la debat i valora si incorporar-la en el projecte.

Funcionament a banda, les idees d’un i altre partit han anat separant-se amb els anys. A vostè sembla que l’ha convençut l’independentisme.

Jo sóc d’aquelles persones que vaig necessitar uns quants anys per convèncer-me de quin era el millor camí. Primer vaig provar-ne un que era més de parlar les coses i de tenir certa esperança. Però vaig descobrir que a l’altra banda no hi ha més que una paret. I, quan t’hi trobes, decideixes canviar d’estratègia i busques la manera d’arribar allà on vols: a un país lliure.

Quina opinió li mereix el PSC actual?

M’entristeix bastant veure en el que s’ha convertit. És un partit que es limita a intentar mantenir el poder. Els seus caps visibles es dediquen a dir el que calgui per mantenir un discurs, sense fer cap mena d’esforç per buscar la coherència. Em decep molt veure aquest tipus de partits, que es dediquen a mantenir la cadira i poc més. Ara mateix, el PSC és una simple eina per intentar que Catalunya no marxi gaire lluny.

Tornem a Berga. Fa quatre anys que no és a l’Ajuntament. N’ha seguit el dia a dia?

Tenim un grup de recolzament als regidors actuals. No ho hem seguit tan intensament com el grup municipal, però n’hem estat al corrent.

Sap, doncs, que a dia d’avui encara no s’han aprovat pressupostos?

Sí.

L’any passat la CUP va aprovar-los amb el suport d’ERC. Quin paper ha de tenir aquest cop el seu partit?

Hem fet exactament el mateix que l’any passat. Hem presentat unes esmenes a la proposta de la CUP i ara estem en aquest punt, negociant amb el govern. Si ells les accepten, no crec que hi hagi problema per tirar-ho endavant. Tenen la pilota al seu cantó.

Però ERC es va abstenir en l’aprovació del pressupost de l’hospital…

Sí. Però l’abstenció va ser per raons de forma i funcionament. Els pressupostos de l’hospital sempre es presenten tard i amb molt poca informació, d’una manera no massa transparent. Amb la informació que teníem, no podíem votar-hi a favor, però no volíem ser una trava més per tirar endavant d’una vegada el pressupost de tota la ciutat.

Fa tres anys vostè era el número 7 de la llista d’ERC. Venia de ser regidor en l’últim mandat. Confiava entrar al consistori com a número 7?

Sabia que era molt difícil. Les meves responsabilitats familiars no em permetien estar més amunt. Sabia que la meva dedicació hauria estat mancada. En canvi, ser número 7 volia dir que, si entrava, estaria al govern i tota la perspectiva canvia. En tens sis per davant i fas de reforç en un grup molt gran. T’ho pots muntar molt millor.

Creu que el número 7 de la seva llista pot ser a l’Ajuntament a partir del 2019?

Hi ha opcions.

Això vol dir governar.

Sí.

Per tant, la seva llista no vol ser la clau del govern, sinó que va a per la vara d’alcalde.

La meva llista va a intentar implementar un projecte. Hem d’estar preparats per qualsevol circumstància. Si la gent decideix que tornem a tenir la clau de govern, haurem de saber-la fer servir. Però està clar que en totes les eleccions t’hi presentes per governar. Potser ho tenim més complicat que altres partits, però les opcions hi són.

El govern de la CUP ha governat en minoria, però en diverses ocasions ha tirat endavant projectes amb el suport d’ERC. És molt probable que, a partir del 2019, segueixin fent falta pactes –puntuals o permanents- per sumar majories. Vostè té clara l’estratègia? Amb qui pactaria abans: amb la CUP o amb el PDeCAT?

Això ho haurem de parlar en aquell moment. Aquest últim mandat ERC es va oferir a la CUP, però la CUP no en va voler sentir a parlar. I hem intentat ser el màxim de constructius possibles des de l’oposició. Nosaltres estem oberts a que la ciutat es pugui governar bé.

Això vol dir que és partidari dels pactes?

Sí. S’haurà de veure les voluntats dels altres partits, però sí.

I suposo que “governar bé”, per vostè, no vol dir governar amb sis regidors.

No. Amb sis regidors no tens prou gent per tirar endavant aquest ajuntament. L’oposició pot donar suport amb algunes idees, però en la feina del dia a dia no hi pot ajudar. Crec que, entre tots, hem de vetllar per un grup estable que asseguri la majoria en les votacions. Primer, perquè la minoria fa perdre temps i pot encallar projectes; i després, perquè cal més gent treballant el dia a dia de l’Ajuntament.

Qui és el gran rival: la CUP o el PDeCAT?

Sense saber els candidats dels dos partits, és complicat. Crec que fem bé de tenir-los en compte a tots dos. Nosaltres hem de fer un pas endavant i ells haurien de fer-ne un enrere. Hem de competir per prendre’ls vots a tots dos. Si tenim més vots que al 2015 però són vots que esgarrapem d’ICV i el PSC, probablement no estarem del tot satisfets amb el resultat final.

I quin seria un bon resultat?

En fred, segurament et diria que guanyar regidors. Però també cal veure d’on surten aquests vots. Prendre vots a ICV i el PSC seria un bon senyal per a l’independentisme, però nosaltres probablement seguiríem sent el tercer partit a l’Ajuntament i el nostre repte és plantar cara als dos grups majoritaris actuals.

Abans d’arribar aquí, s’ha de guanyar la confiança de la meitat de la militància. Va guanyar les primàries amb un 45,5% dels vots. Té algun pla per seduir els votants contraris?

Parlar una mica amb tots. Alguns simplement van fer una tria de candidat, i això no vol dir que no hi hagi confiança a l’hora de treballar internament. Som un equip. Ara bé, és cert que s’haurà de fer una certa feina per esbrinar què va decantar el vot cap a l’altra banda i per intentar recollir totes les propostes que seduïen la militància.

Quants militants té ERC a Berga?

35.

És poc. La CUP i el PDeCAT ronden la vuitantena. Tenen algun pla per augmentar aquesta base abans de les eleccions?

El pla és intentar fer créixer els col·laboradors, més que els militants. Volem que la gent comenci a treballar amb nosaltres i, així, créixer com a grup de treball per a la ciutat. És cert que la militància no és alta, i també és cert que som un dels partits més cars. S’han d’explorar mecanismes per guanyar base.

L’exalcalde Farguell, el batlle que ha tingut la vara durant més de temps a Berga, deia que en una llista electoral cada nom ha d’esgarrapar com a mínim 200 vots. Ho veu possible?

Queda maco, però no sé com es pot quantificar. Tu pots dir que tens una persona molt coneguda a la llista i que pot aportar molts vots. I és evident que si tens a 10 persones així, que t’arrosseguen 200 vots, en faràs 2.000, i això és gairebé garantia de victòria a les eleccions. Però és difícil de comptar. Tots anirem a les eleccions amb el millor que tinguem.

Vostè –la cara més visible de candidatura- quants vots creu que pot atraure?

Tinc una família gran… (Riu) Sóc professor i he tingut molts alumnes. No sé si m’enganyen per treure bona nota, però em diuen que els agrada com sóc i com faig classe. Crec que la gent que em coneix em considera obert i dialogant. I, perquè enganyar-nos, crec que tenir un pare que va ser alcalde dona credibilitat i la gent em pot veure com una possibilitat real de ser-ho. 

Quan sabrem els altres noms de la llista?

Seria ideal que fos abans d’acabar l’any. Però és una tasca complexa i cal fer-la molt a consciència.

Alguna pista?

Intentarem buscar gent molt implicada amb la ciutat i les entitats. Però no anirem directament a les entitats, sinó a les persones.