L’empresari Joan Barniol vol comprar l’Hotel Ciutat de Berga per fer-hi una residència

Joan Barniol vol comprar l’edifici de l’Hotel Ciutat de Berga per projectar-hi una residència. L’empresari berguedà -propietari del Càmping Berga Resort, entre d’altres- ha confirmat a l’Aquí Berguedà que té en ment l’operació, que suposaria una inversió de fins a cinc milions d’euros i generaria entre 40 i 50 llocs de treball. L’edifici, situat al número 11 del passeig de la Indústria, a l’alçada de la plaça Cim d’Estela, està en venda des de fa temps.

De moment, Barniol no ha fet cap oferta als propietaris de l’edifici, ja que, abans, vol tenir la certesa que l’Ajuntament de Berga li donarà el permís d’obres. Per això, ha entrat una instància al consistori i, fins que no tingui el vistiplau municipal, no farà cap moviment.

La normativa vigent permet convertir l’actual hotel en una residència. L’equipament té un ús residencial, fixat en el Pla Urbanístic (POUM), i la creació d’una residència encaixaria dins aquests paràmetres. Ara bé, usos a banda, caldrà estudiar a fons altres condicionants com les normatives del sector de les residències o el nombre de places d’aparcament necessàries en un equipament així.

Barniol ja ha transmès les seves intencions a l’Ajuntament, però encara no ha tingut resposta. Diu que fa gairebé un mes que ha entrat una instància i encara no l’han contestat, però no se sorprèn: “Fa dos anys i mig que no ens donen permís per fer cap tipus d’obres. Ni tan sols ens contesten”.

Per això, l’empresari ha anunciat que, al setembre, té previst fer una “reunió d’empresaris afectats urbanístics de l’Ajuntament de Berga” per explorar formes de combatre el que ell entén com una “deixadesa de funcions”. L’ACEB, la Cambra de Comerç i el gremi d’Hostaleria donen suport a aquesta trobada, diu Barniol.

Per la seva banda, el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Berga, Oriol Camps, ha defugit d’entrar en un debat mediàtic amb Barniol. Camps reconeix que les instàncies tarden a contestar-se perquè “no hi ha capacitat tècnica per respondre-ho tot”. Ara bé, recorda que “els permisos no tenen res de política” i són documents que validen els tècnics: “Si l’Ajuntament denega un permís és perquè normativament no es pot fer el que es demana”. Segons Camps, no hi ha més: “Si l’empresari fa la compra, demana el canvi de llicència i encaixa dins el pla d’ordenament vigent, se li donarà el permís”.

HCC, grup en transformació

L’hotel Ciutat de Berga va obrir portes el 2002. Des del principi, ha format part del grup Hotels Centre Ciutat (HCC). Quan va néixer, HCC era una unió d’hotels del centre de Barcelona, cadascun amb el seu amo, però ara és una cadena controlada pel grup inversor Lutx Corporació, propietat dels empresaris Isidro Guardiola i Mariano Marquina. Lutx, a banda dels hotels, es dedica també al sector immobiliari.

La cadena només té dos hotels fora de Barcelona: el de Berga i un altre a Amposta. A Barcelona ciutat, en va arribar a tenir set, però ara només li’n queden cinc: el 2015 es va desprendre de l’HCC Covadonga (av. Diagonal, 596, venut a Renta Corporación) i el setembre passat, de l’HCC Open (c. Diputació, 100, al grup Leonardo). En canvi, fa un any va comprar per 20 milions d’euros un edifici a tocar de la plaça Catalunya (c. Fontanella, 9), amb l’esperança d’obrir-lo com a hotel quan s’aixequi la moratòria que va imposar l’alcaldessa, Ada Colau.

Si es confirma la venda del de Berga, HCC es trauria de sobre un altre hotel, i ja només en mantindria un fora de Barcelona.

Ni la gerència de l’hotel ni l’empresa que el gestiona, la cadena HCC, no han volgut respondre les preguntes de l’Aquí Berguedà.

X