L’ICS Catalunya Central fomenta la vacunació contra la grip entre els grups de risc

El mes d’octubre s’inicia la campanya de vacunació de la grip. Els professionals sanitaris recomanen la vacunació als pacients de qualsevol edat que pateixen determinades malalties cròniques, a les embarassades i a les persones grans. La vacunació s’aconsella perquè, en cas d’agafar la grip, aquestes persones tenen més riscos de complicacions com, per exemple, una pneumònia, un empitjorament de la malaltia crònica, un part prematur en cas d’embaràs, entre d’altres.

Els professionals de l’ICS Catalunya Central estan treballant en uns pòsters i tríptics informatius per tal que tota la ciutadania estigui ben informada sobre la grip, la prevenció, el tractament i la vacunació. Aquest material, que es repartirà als centres sanitaris, informa didàcticament sobre les diferències entre grip i refredat, sobre les conseqüències de la grip, que poden arribar a ser greus, i sobre els avantatges i resultats de la vacunació. Els professionals també volen apropar-se als pacients a través d’altres activitats, fora de l’àmbit sanitari, per promoure la vacunació contra la grip, per això s’estan preparant diverses actuacions comunitàries, com és el cas de les xerrades a casals, centres cívics o festes locals.

L’objectiu de la campanya és que cada pacient prengui la decisió sobre la vacunació sobre la base d’una informació clara que ajudi a resoldre els dubtes que el pacient pot tenir. El missatge de la campanya és molt clar: cal que es vacunin totes les persones que són d’algun col·lectiu de risc o conviuen o tenen contacte proper amb algú també en risc. La vacunació és la millor mesura per evitar hospitalitzacions i, fins i tot, la mort.

L’Organisme Mundial de la Salut va establir l’objectiu que l’any 2010 s’havia de vacunar el 75% de la població de risc. Ara, la taxa de vacunació a la Catalunya Central és del 39,21%, lluny dels índexs més alts d’anys enrere. No obstant això, l’hivern passat, els sanitaris van promoure diverses accions de promoció de la vacunació i es va aconseguir revertir la tendència decreixent de les darreres campanyes.