Berga remodelarà la planta baixa del convent de Sant Francesc per fer-hi una sala d’exposicions

A la vista la primera gran actuació de l’Ajuntament de Berga al convent de Sant Francesc. El govern de la CUP sotmet a aprovació aquest dijous les obres que han de convertir la planta baixa del convent en una sala d’exposicions. L’actuació costarà uns 358.000 euros que pagarà la Fundació Obra Social La Caixa (uns 74.000 euros) i l’Ajuntament, a través de les meses de la Diputació (uns 284.000 euros).

La primera activitat que s’hi farà serà l’exposició antològica del pintor Joan Ferrer, una iniciativa que els franciscans –propietaris del convent- ja havien pactat amb l’associació Amics de Joan Ferrer abans d’arribar a un acord amb l’Ajuntament per la cessió de l’equipament pels propers 25 anys. Per aquest motiu, una part del finançament de les obres va a càrrec de la Fundació La Caixa, que col·labora activament en la posada en marxa de l’exposició.

El regidor Oriol Camps ha explicat en roda de premsa que la Fundació Obra Social La Caixa, a grans trets, assumirà el cost d’elements concrets perquè l’espai esdevingui una sala d’exposicions (projector audiovisual, accessos, etc), mentre que l’Ajuntament s’encarregarà de dotar l’espai de tot el necessari perquè s’hi puguin fer activitats (renovació del sistema elèctric, millora del sistema anti-incendis, etc). El regidor considera que serà una actuació “profunda”.

El Ple de setembre donarà el vistiplau a les obres, que es preveuen executar en tres mesos, un cop hagin passat el període d’exposició pública i s’hagin tret a concurs. En definitiva, l’espai podria estar enllestit al llarg del primer trimestre de 2019, si no hi ha contratemps.

Tres esquelets enterrats al convent

No és la primera acció que l’Ajuntament fa al convent. En els últims mesos hi està fent uns lavabos, ja que, segons Camps, era “una obra necessària, més enllà del que acabi esdevenint l’equipament”. El cas és que la construcció dels lavabos ha quedat aturada en les últimes setmanes, després que els treballadors hi hagin trobat restes arqueològiques.

El regidor ha explicat que s’hi han trobat tres esquelets dividits per un canal que els passava pel mig. Tan bon punt es van trobar les restes, es va iniciar una excavació arqueològica per esbrinar què hi havia. Ara els arqueòlegs estan redactant un informe i en els propers dies es reprendran les obres.