L’alcaldessa de Berga podrà obrir torn de preguntes entre els assistents als plens amb el nou reglament de participació

L’alcaldessa de Berga i responsable de l’àrea de Participació Popular, Montse Venturós, sotmet a aprovació plenària el nou reglament de participació de Berga aquest dijous al vespre. El reglament pretén fixar els mecanismes necessaris per garantir el dret de la ciutadania d’intervenir en la presa de decisions de les polítiques públiques.

A grans trets aposta per tres novetats importants respecta la normativa que imperava fins ara: la creació de taules veïnals per fiscalitzar l’acció de govern, la possibilitat de qualsevol ciutadà de participar en l’apartat de precs i preguntes d’un ple municipal i la secció explícita per tirar endavant uns pressupostos participatius.

D’entrada, ha explicat Venturós, es crearan taules de debat on els veïns podran proposar millores en els serveis municipals (neteja, aigües…). Aquestes sessions s’organitzaran en funció del criteri de l’equip de govern i del reclam de la ciutadania, i podran ser permanents o puntuals.

Pel que fa als precs i preguntes, el nou reglament proposa la connexió més directa dels ciutadans amb els regidors del ple municipal. Cada berguedà tindrà dues opcions per participar en el ple: a través d’una instància adreçada a l’alcaldessa, que es contestarà a la part final de la sessió; o assistint en una sessió i interpel·lant directament els regidors a la part final del ple.

I finalment, el reglament de participació és el primer pas cap als primers pressupostos participatius de Berga. Montse Venturós ha celebrat que la nova normativa fixi un sistema per tal que al 2019 es destini una part del pressupost a elecció del veïnat. Malgrat que el regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, ha dit en les últimes hores que el govern de Berga només pot decidir què fa amb el 3,83% del pressupost, Venturós creu que és factible deixar una part del pressupost a criteri dels veïns.

Si el ple ho aprova aquest dijous, en el ple de setembre, el reglament de participació entrarà en període d’exposició pública de 30 dies i podria entrar en vigor a l’octubre. Un cop quedi aprovat definitivament, l’àrea de Participació Popular té dues accions al cap: fer una reunió informativa oberta a tots els veïns i publicar “una guia clara i visual” pensada per donar a conèixer les possibilitats del nou reglament a tota la ciutadania.

X