Cultura

L’hereu de Catalunya, escridassat a les festes del Pilar de Saragossa per portar el llaç groc

L’hereu de Catalunya, escridassat a les festes del Pilar de Saragossa per portar el llaç groc
Els representants del pubillatge català, amb l'alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve. ALEX PÉREZ (TWITTER)

L’hereu de Catalunya, el berguedà Èric Parcerisa, ha estat escridassat aquest cap de setmana a Saragossa durant els actes institucionals de les Festes del Pilar. Parcerisa hi va assistir acompanyat dels altres representants del Foment de les Tradicions Catalanes i va participar en la cercavila pels carrers de la ciutat, l’ofrena de fruites a la Basílica del Pilar i la rebuda institucional a l’Ajuntament. Entre la comitiva també hi havia l’hereu de les comarques barcelonines, el gironellenc Oriol Riba.

L’any passat Parcerisa i Riba ja van assistir als actes, quinze dies després de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. “En aquella ocasió vam optar per no portar res perquè tot era molt recent, l’ambient estava molt caldejat i no volíem problemes”, ha explicat ell mateix en declaracions a l’Aquí Berguedà.

Aquest any, però, els representants del pubillatge català han cregut oportú, a títol personal, portar un llaç groc a les seves camises per “denunciar la situació actual del país”. Durant la cercavila van començar a sentir els primers crits i insults, malgrat que també hi havia saragossans que els aplaudien. Alguns d’aquests insults eren de caire feixista: “Vam arribar a sentir ‘Viva Franco!'”.

Parcerisa explica que ells en tot moment van “mantenir les formes” i van “evitar entrar en discussions que no portarien enlloc”: “Tothom és lliure d’opinar el que vulgui. Nosaltres portàvem els llaços per recordar els presos i el públic tenia tot el dret del món a rebutjar-ho. El que no ens va semblar bé és que alguns fessin apologia d’una dictadura”.

Estic amb tu

Més tard, la comitiva catalana va fer l’ofrena de fruites a la basílica sense problemes. On sí que van topar amb obstacles va ser a l’Ajuntament de Saragossa. Un representant de la Federació de Cases Regionals va exigir-los que es traguessin els llaços per fer l’entrada al consistori. Considerava que donava a l’acte una connotació política que en cap cas volien transmetre. Els representants catalans se’l van treure per evitar represàlies cap a la casa de la cultura catalana de Saragossa.

Ara bé, un cop a dins, van parlar amb l’alcalde de la ciutat, Pedro Santisteve (Podemos), i li van exposar els fets. Santisteve va dir-los que, si ho creien oportú, es tornessin a posar els llaços. Segons relata Èric Parcerisa, l’alcalde va dir-los que Saragossa creu en la llibertat d’expressió i no censura.

L’hereu de les comarques gironines, Àlex Pérez -a qui una representant de la casa de la cultura de Melilla va intentar arrencar el llaç de la camisa-, va relatar l’experiència a Saragossa amb un fil a Twitter (el podeu veure al final de la notícia). El fil relata les escridassades i acaba donant les gràcies a l’alcalde de la ciutat: “Gracias por ser demócrata!”.

https://twitter.com/4AlexPerez4/status/1051217014369472512

Eric Parerissa Festes del Pilar hereu de Catalunya Pedro Santisteve pubillatge Saragossa

Comentaris