El Consell Comarcal confia que la resposta al porta a porta millori amb el pas de les setmanes

La recollida de residus porta a porta ha començat aquest dilluns en 9 municipis del Berguedà. Es tracta de Puig-reig, Gironella, Olvan, Casserres, Bagà, Guardiola, Sant Julià de Cerdanyola i la Pobla de Lillet. A l’Alt Berguedà, Casserres i Olvan, els camions han començat a circular a primera hora d’aquest dilluns al matí.

Després de fer una passejada pel poble, el conseller comarcal, Francesc Xavier Francàs, ha estimat a Bagà que “un 60% dels baganesos” han tret el cubell a l’entrada de casa i, per tant, s’han sumat activament al nou sistema de recollida.

Malgrat tot, l’arribada del porta a porta ha coincidit amb la fi del pont del Pilar i això ha propiciat una major generació de residus durant tot el cap de setmana. Segons el conseller Francàs, és per això que les zones on fins ara hi havia els contenidors s’han despertat plenes de bosses d’escombraries. Francàs confia que la recollida millori amb el pas de les setmanes i fa una crida al “sentit comú” per començar a reciclar com toca. A Bagà, per cert, avui tocava recollir l’orgànica.

francas-residus-escombriaires

El conseller Francàs, parlant amb els encarregats de fer la recollida. MARC CANTURRI

La retirada dels contenidors

Una altra de les crítiques que ha ressonat més en els darrers dies és sobre la retirada dels contenidors convencionals abans de la posada en marxa del porta a porta. En aquest sentit, Francàs ha explicat que era “impossible” retirar tots els contenidors dels 9 municipis en un sol dia i, per això, s’ha fet progressivament fins aquest diumenge mateix.

El cas és que les illes havien de desaparèixer abans de l’inici del porta a porta. Els dos models de recollida no poden conviure junts perquè els camions del porta a porta no donarien l’abast ni podrien buidar els contenidors de les illetes, i els residus s’hi anirien acumulant.

basura-baga-1

Escombriaires recollint la brossa de la zona on habitualment hi havia els contenidors. Ara només hi queden els del vidre. MARC CANTURRI

Berga també començarà després d’un pont

Francàs ha admès que l’inici del porta a porta després del pont ha provocat una major acumulació de resta en zones on no tocava. A Berga, Avià i Vilada passarà exactament el mateix perquè el porta a porta comença el dia 4 de novembre, just després del “cap de setmana llarg” de Tots Sants (1, 2 i 3 de novembre).

Malgrat tot, el conseller comarcal no es planteja endarrerir la data: “De moment tot segueix tal com estava previst. Les mancances que detectem aquests dies ens serviran per millorar la posada en marxa a Berga, però seguim amb la idea de començar el dia 4”.

A Berga, aquesta setmana es comencen a repartir els kits de reciclatge. Aquest dilluns es farà arribar el material als grans productors i a partir de dimecres els residents podran passar a buscar el kit al Mercat Municipal, l’Hotel d’Entitats (antic centre cívic) i el local del museu (al Pla de l’Alemany).

Tota la informació del porta a porta al Berguedà, AQUÍ.

porta-a-porta-baga