Vilada

Vilada salva l’església de Santa Magdalena de Gardilans del col·lapse amb una restauració d’urgència

Vilada salva l’església de Santa Magdalena de Gardilans del col·lapse amb una restauració d’urgència

L’església de Santa Margarida de Gardilans serà restaurada en els propers mesos. L’Ajuntament de Vilada ha tret a concurs les obres per actuar en l’edifici, gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona de 200.000 euros que provenen del Programa Complementari de Reforma i Millora d’Equipaments Locals de la Diputació de Barcelona. Amb aquests diners, es podran fer les dues primeres fases de la restauració, és a dir, la consolidació estructural de l’edifici i l’actuació en la teulada.

Un cop fetes les obres, quedarà pendent el condicionament de l’entorn, la restauració de l’interior de l’església i un anàlisi històric per esbrinar si sota l’actual església n’hi ha una altra de més antiga. Aquesta segona part de les obres costa uns 100.000 euros i es farà quan tornin a sortir subvencions que ho permetin, segons ha explicat l’alcaldessa viladina, Montse Badia. Ara bé, el més complex era fer aquesta primera intervenció, ja que s’havien de posar els 200.000 euros de cop. A partir d’aquí, els 100.000 euros restants es poden dividir per fases: “No és estrictament necessari que ho fem tot de cop i això facilita les coses a l’hora de tocar la porta de la Diputació”, ha dit Badia.

esglesia-gardilans-vilada-2

L’alcaldessa, el regidor Quim Espelt i el diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, han presentat el projecte de restauració aquest divendres als peus de l’església viladina. Mut ha assegurat que la primera actuació corre pressa i es preveu enllestir abans que acabi el 2019: “Això s’ha de fer ja perquè l’església té un alt risc de col·lapse i no podem permetre que les obres siguin més enllà del 2019″.

Actualment l’estat de conservació de l’església és molt deficient i perilla la seva estabilitat. Els arcs que aguanten l’estructura estan molt malmesos i hi ha un greu perill que l’església s’obri per la meitat i acabi cedint. L’equipament -que és propietat del bisbat però està cedit a l’Ajuntament de Vilada fins el 2039- també compta amb nombroses esquerdes, deformacions, taques d’humitat i filtracions. Per tot plegat, fa dos anys es va fer un apuntalament preventiu de les parts més compromeses.

gardilans-vilada

Gardilans, un nucli de població històric

L’església de Santa Magdalena de Gardilans ha tingut una importància notable en la història de Vilada. Antigament el terme municipal de Vilada tenia tres grans nuclis de població associats clarament a tres parròquies: Sant Joan de Vilada (Villa Lata), Santa Maria de Roset i Santa Magdalena de Gardilans. Amb els anys, l’església de Vilada (Villa Lata) va guanyar importància respecte les altres dues i, prova d’això, és el nucli urbà que es va formar al seu voltant.

Actualment, la zona de Gardilans està formada per cases disseminades on encara hi viu gent. El gran actiu de la zona són les Eres de Gardilans, una casa rural dedicada a l’agroturisme, a pocs metres de l’església de Santa Magdalena. A més, també és històric l’Aplec de Santa Magdalena, que se celebra el 22 de juliol. De fet, amb la restauració de l’església, l’Ajuntament pretén potenciar aquest aplec i convertir-lo en un nou argument turístic i cultural a mitjà termini.

esglesia-gardilans-vilada

Ajuntament de Vilada Diputació de Barcelona Josep Ramon Mut Montse Badia Santa Magdalena de Gardilans

Estic amb tu

Comentaris