El diari El Español torna a comparar el Cant dels Segadors per Patum amb les mobilitzacions del nazisme

Nou article polèmic al diari El Español sobre la Patum de Berga. El portal ha tornat a agafar el Cant dels Segadors que el passat Corpus va tenyir de groc la plaça de Sant Pere per comparar-lo amb l’estètica de les mobilitzacions del nazisme durant la Segona Guerra Mundial.

En aquesta ocasió, El Español ha retallat un vídeo viral per “facilitar el seu visionat” i “demostrar les semblances demolidores entre el nazisme i el separatisme”. Al vídeo hi apareixen festes com la Patum de Berga o la Marxa de Torxes de Vic, però també picabaralles en mobilitzacions, cremes de fotografies i atacs en edificis d’entitats bancàries.

Sobre la Patum, l’article que acompanya el vídeo afirma: “Els separatistes han procurat omplir carrers i places amb llaços grocs. En alguns pobles, aquesta pràctica ha arribat a un grau aclaparador. A les imatges es poden observar festes populars convertides en mítings on l’Ajuntament ha perdut la seva neutralitat i els presos polítics són alabats en grans cartells, tal com passava amb els líders nazis”.

No és la primera vegada que El Español compara la mobilització groga de la passada Patum amb l’estètica de les concentracions del nazisme. El mateix Corpus el portal digital estatal va publicar un article on assegura que l’estètica de la plaça “recorda la de l’Alemanya dels grans mítings dels anys 30, de les cerveseries de Munic i les places de ciutats com Nuremberg”.

L’article va portar cua a Berga. Unitat contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà (UCFR Berguedà) va emetre un comunicat on consideraven “intolerable” la “comparació indiscriminada de la cultura popular catalana amb el feixisme nazi“. I afegien que aquest últim és “responsable dels principals crims contra la humanitat del segle passat”. I concloïen que la comparació és “un insult a totes les víctimes directes i indirectes que ha causat el nazisme al llarg de la història”. La denúncia també va arribar al ple de l’Ajuntament de Berga a través del grup municipal d’Esquerra (ERC).

En aquella ocasió, l’eurodiputada d’UPyD Maite Pagazaurtundúa es va sumar a la posició del diari estatal i va parlar d’una “estratègia d’embogiment col·lectiu”. Ara, en canvi, qui s’ha sumat a la postura del portal digital és el portaveu adjunt del Partit Popular al Congrés, Rafael Hernando, que ha compartit el vídeo al seu compte de Twitter: “La simbologia històrica es repeteix. Fins quan?”.

L’article complet d’El Español sobre les “semblances demolidores entre separatisme i nazisme”