La Patum del groc

Encara no havien començat els passacarrers i la plaça de Sant Pere ja donava pistes del paper que podia tenir el color groc al llarg de la Patum 2018. Des del cap de setmana dels Quatre Fuets, els veïns van omplir els balcons de la plaça amb llaços grocs, a proposta de l’Assemblea Nacional Catalana. També es van penjar cartells dels Comitès de Defensa de la República a les faroles, una gran pancarta sobre l’ateneu que demanava, en anglès, la fi de la repressió, i un dibuix de la Guita Xica cridant independència a la zona on la fera descansa quan no li toca sembrar el caos.

Dimecres a la tarda el passacarrers també va començar tenyit de groc. Els membres de la Guita Xica van començar el seu salt amb barrets grocs. L’impacte visual era important. Els mocadors grocs fets pels Castellers de Berga també canviaven el cromatisme de la plaça. A banda, i tal com era d’esperar, els càntics van tardar ben poc en ressonar a la plaça, just abans de l’inici dels salts. Durant la passada pels carrers de la ciutat també es van poder veure mostres de reivindicació. Per exemple, a la plaça de les Cols, al costat del Casal Panxo, s’hi va desplegar una gran pancarta de suport a l’alcaldessa, Montse Venturós, perseguida per la justícia per no despenjar l’estelada del balcó en eleccions. Deia: “Mai caminaràs sola”. Als peus d’aquesta pancarta, maces, guites i gegants van fer el salt dedicat a la batllessa.

Però el gran moment de la Patum reivindicativa encara havia d’arribar. Va ser dijous al vespre, just abans de l’inici de la Patum completa. El balcó de l’Ajuntament va comptar amb la presència d’una vintena de familiars dels presos i represaliats polítics, que van ser ovacionats tan bon punt van sortir a la vista dels milers de patumaires de la plaça.

familiars-presos-patum-berga

Els vint familiars dels presos i represaliats que van ser a Patum dijous a la nit. MARC CANTURRI

El rellotge de la plaça va tocar 2/4 de 10 de la nit i, com sempre, la Patum completa va començar amb el Cant dels Segadors. El que pocs s’esperaven és que, de sobte, els patumaires alcessin centenars de cartells grocs amb un lema clar: “Estem amb vosaltres”, adreçant-se als presos. A la vegada, es van desplegar quatre pancartes als balcons amb els rostres dels represaliats.

L’emoció al balcó, amb els familiars asseguts, era palpable des de qualsevol punt de la plaça. Va ser una de les imatges de la festa i es va complementar amb una bateria de càntics que reafirmaven les ganes de la plaça de mostrar el seu desacord amb el moment polític actual. De fet, els ànims estaven tan encesos que fins i tot es van solapar càntics: en punts de la plaça es cantava ‘Llibertat presos polítics’; en d’altres, ‘Independència’; i, en tímids punts, hi havia xiulets.

aliga-grocs-clavells

FOTO. RICARD CODINA

No va ser l’única mostra reivindicativa del dia. Sense anar més lluny, l’àliga portava, des del matí, clavells de color groc en lloc dels vermells habituals, tal com ja havia anunciat setmanes abans. També duia un mocador groc penjat al coll. El que ningú s’esperava és el que va passar abans del primer salt de plens: Pere Artigas, l’speaker oficial de la festa, va llegir pels altaveus de la plaça la carta que Jordi Sànchez va enviar des de la presó de Soto del Real a tots els patumaires. La plaça es va fondre amb aplaudiments.

Les altres grans reivindicacions van arribar l’últim dia de Corpus: diumenge. Al matí, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser a l’ofici i, posteriorment, al balcó. La plaça ja el va rebre entre aplaudiments quan va sortir de missa, però el moment més emotiu va ser quan va sortir al balcó. Ho va fer al costat de l’alcaldessa, Montse Venturós. La plaça va esclatar amb el càntic ja habitual: “Llibertat presos polítics”. Torra va respondre amb aplaudiments i assenyalant-se el llaç groc que portava al pit. Més endavant, la guita va portar la bota al balcó de l’Ajuntament i el president va veure’n amb l’ajuda de Venturós.

torra-presos-politics-patum-berga

FOTO. RICARD CODINA

Al vespre, va ser el torn del president del Parlament, Roger Torrent. La sortida de Torrent al balcó va causar una reacció similar a la del matí amb Torra. La plaça va esclatar a crits i càntics. Com dijous, al balcó també hi havia familiars de presos i represaliats. En aquest cas, els de Meritxell Serret, Raül Romeva i Joaquim Forn. També es van desplegar les quatre pancartes verticals als balcons i, com a novetat respecte els salts de dijous, la Guita Xica va cremar completament coberta de groc per tota la plaça. No n’hi ha cap dubte: la d’aquest any ha estat la Patum del groc.