“El vídeo que demostra com l’estètica nazi s’apodera de Catalunya”. Així titula el diari digital ‘El Español’ un article on publica el Cant dels Segadors a la plaça de Sant Pere de Berga tenyida de cartells grocs, que es va produir a l’inici de la Patum completa de dijous de Corpus. Segons l’articulista, “l’estètica recorda la de l’Alemanya dels grans mítings dels anys 30, de les cerveseries de Munic i les places de ciutats com Nuremberg”.
Les reaccions no han tardat a arribar. Des d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà (UCFR Berguedà) consideren “intolerable” la “comparació indiscriminada de la cultura popular catalana amb el feixisme nazi“. I afegeixen que aquest últim és “responsable dels principals crims contra la humanitat del segle passat”. També creuen que la comparació és “un insult a totes les víctimes directes i indirectes que ha causat el nazisme al llarg de la història”.
Per tot plegat, el moviment considera que calen “polítiques de memòria història reals i efectives” a Espanya, per “assenyalar, condemnar i reparar els danys causats per la dictadura criminal i repressiva de Franco”. Només així, diuen, s’aconseguirà que “articles com el d’El Español no quedin impunes d’una resposta penal”. UCFR, a més, recalca la seva aposta per les festes populars i el periodisme de qualitat amb un objectiu clar: “Seguir treballant contra el feixisme i el racisme”.
L’article complet d’El Español sobre el Cant dels Segadors a la Patum