“Cal assenyalar i condemnar articles com el d”El Español’ perquè no quedin impunes d’una resposta penal”

“El vídeo que demostra com l’estètica nazi s’apodera de Catalunya”. Així titula el diari digital ‘El Español’ un article on publica el Cant dels Segadors a la plaça de Sant Pere de Berga tenyida de cartells grocs, que es va produir a l’inici de la Patum completa de dijous de Corpus. Segons l’articulista, “l’estètica recorda la de l’Alemanya dels grans mítings dels anys 30, de les cerveseries de Munic i les places de ciutats com Nuremberg”.

https://www.facebook.com/AquiBergueda/videos/1771978276216267/

 

Les reaccions no han tardat a arribar. Des d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà (UCFR Berguedà) consideren “intolerable” la “comparació indiscriminada de la cultura popular catalana amb el feixisme nazi“. I afegeixen que aquest últim és “responsable dels principals crims contra la humanitat del segle passat”. També creuen que la comparació és “un insult a totes les víctimes directes i indirectes que ha causat el nazisme al llarg de la història”.

Per tot plegat, el moviment considera que calen “polítiques de memòria història reals i efectives” a Espanya, per “assenyalar, condemnar i reparar els danys causats per la dictadura criminal i repressiva de Franco”. Només així, diuen, s’aconseguirà que “articles com el d’El Español no quedin impunes d’una resposta penal”. UCFR, a més, recalca la seva aposta per les festes populars i el periodisme de qualitat amb un objectiu clar: “Seguir treballant contra el feixisme i el racisme”.

L’article complet d’El Español sobre el Cant dels Segadors a la Patum