La Patum acceptarà administradors a títol individual quan no hi hagi quatre parelles disposades a ser-ho

Decidit: la Patum acceptarà administradors sense parella. El Patronat de la festa va aprovar divendres passat afegir un barem d’última hora per a l’edició del 2019 que permeti candidatures a títol individual per ser administrador. Això sí: els aspirants a títol personal només podran presentar-se si no hi ha parelles candidates.

Per fer-ho possible, el Patronat ha acordat, d’entrada, obrir un període de presentació de parelles candidates a ser administradors. Si durant aquest període no es completen les quatre parelles pels barris de la ciutat, s’obrirà un període extraordinari perquè es puguin presentar aspirants a títol individual. L’objectiu -segons ha explicat la regidora de Patum, Mònica Garcia– és “facilitar que hi hagi administradors i acabar amb la dificultat que suposa en els últims anys trobar-ne”.

Els canvis en els criteris per escollir administradors arriben després d’una edició de la Patum on s’ha hagut de descartar una parella (se’n van presentar 5). Aquest fet, però, és insòlit, ja que en els últims anys costa trobar voluntaris. Aquest any, però, l’Ajuntament va haver de seguir els criteris vigents i es va adonar que alguns es podien millorar

A banda, el Patronat ha detectat que cal fer difusió del que representa la figura dels administradors per tal que assumir el càrrec torni a ser atractiu per a la societat. Per fer-ho, s’impulsarà un programa de promoció que, durant l’any, anirà acostant a la ciutadania els al·licients que suposa ser administrador de la Patum i la festa dels Elois.

Què fan els administradors?

Tradicionalment, els administradors s’encarregaven de recaptar els diners per pagar les despeses de les festes de l’Octava de Corpus, però avui en dia la seva participació ha esdevingut simbòlica i protocol·lària.

D’una banda, els escollits tenen l’obligació d’assistir al Ple de l’Ascensió, a les misses majors, a La Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i el concurs de dibuix infantil, a l’entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’honor i als salts de Patum que es realitzaran davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte a la nit.

A més, també es requereix la seva assistència en les passades de dissabte i diumenge dels Elois, en l’ofici i el Ballet de Déu de la Boda Típica de l’Alt Berguedà.

X