Residus, Berga

Els bars exigeixen porta a porta diari: “No em puc quedar la brossa, ni per espai ni per higiene”

Els bars exigeixen porta a porta diari: “No em puc quedar la brossa, ni per espai ni per higiene”
La terrassa del bar Tutxi, després d'un servei de dinars. MARC CANTURRI

El Berguedà està superant l’arrencada del porta a porta amb nota. Si més no, a nivell particular. En l’àmbit comercial, en canvi, les queixes són recurrents des del primer dia. Amb el pas de les setmanes, els establiments han començat a destapar les mancances d’un model que necessita matisos i retocs per equiparar la comoditat que representa per als residents i la que haurien de tenir els comerços.

El principal front de malestar és el gremi dels restauradors. L’Aquí Berguedà ha visitat el Bar Tutxi, de la plaça Tarascon, i El Pepe, al barri de Santa Eulàlia. Són dos establiments consolidats a la ciutat, amb una clientela diària fidel, però amb una infraestructura força diferent i en dues zones molt diverses de la ciutat. Ara bé, tots dos coincideixen en un punt: “Els escombriaires han de passar cada dia. No hi ha més”.

Després de gairebé tres setmanes, el propietari del Tutxi, Jesús Yuste, encara es mira el calendari amb un punt d’incredulitat. “És difícil d’entendre que no passin a recollir res un divendres, que és un dels dies més forts en qualsevol bar o restaurant”. Tampoc passen els dilluns. La visita de l’Aquí Berguedà va ser dimarts, després dels dinars, en un dels moments més crítics, ja que el bar acumula la brossa de tot dilluns i dels esmorzars i dinars de dimarts.

WhatsApp Image 2018-11-20 at 20.16.35 (1)WhatsApp Image 2018-11-20 at 20.16.36

 

 

 

 

 

Els cubells de plàstic i orgànica al bar Tutxi a mig matí. CEDIDES PEL BAR

Mentre Yuste relata el seu malestar, una cambrera passa per darrere amb un cubell ple de fracció orgànica. El porta a fora, al costat de la terrassa. Ho fa sempre que queda ple. El bar té un petit magatzem interior on s’hi acostumen a guardar les caixes de cerveses i, ara -de manera excepcional-, s’hi acumulen les bosses d’envasos i plàstic, el paper, el cartró i la resta. Però l’orgànica no: “És de sentit comú. No puc tenir l’orgànica dins, ni per espai ni per higiene. Si ve un inspector de sanitat i em posa una multa, l’hauré de pagar jo, no el Consell Comarcal”. Per això, els cubells d’orgànica es van acumulant al costat de la terrassa amb el pas de les hores. Ara n’hi ha tres: els d’ahir i el que acaba de treure la cambrera.

El propietari del Tutxi reconeix que, en comparació amb altres bars, ell té un espai interior força gran, i això li permet emmagatzemar envasos, cartró i resta fins que passin a recollir-ho. Però està al límit: “No puc guardar-hi res més. He de deixar un passadís al mig perquè els treballadors puguin passar a buscar-hi begudes durant el servei”.

WhatsApp Image 2018-11-20 at 20.16.35

El magatzem interior del Tutxi, amb les bosses d’envasos i plàstic, a l’espera que arribi el dia de recollida. CEDIDA

A El Pepe, l’espai és encara més limitat. Els cubells grans no hi caben i, per això, hi ha petits recipients repartits per tot l’espai interior on els treballadors llancen la brossa que van generant. També n’hi ha sota la barra. Això implica que, cada dos per tres, els cambrers s’hagin de dedicar a buidar els recipients als cubells grans, que són al replà del bloc de pisos del costat del bar. “Ja no sé si fer-los contracte de cambrers o d’escombriaires”, sentencia Josep Muñoz, el director de l’establiment.

Cada vegada que els toca buidar brossa, han de sortir del bar amb el recipient, passar pel mig de la terrassa i entrar al bloc de pisos del costat. El replà connecta amb la cuina del bar a través d’una porta petita per on han de passar ajupits. Durant el servei és impensable fer-ho perquè a la cuina hi ha gent treballant. Els veïns, de moment, no s’han queixat.

pepe-porta-a-porta

El replà del bloc del costat, on El Pepe guarda els cubells fins que els pot treure al carrer. MARC CANTURRI

La solució: “Cada dia”

Tots dos bars coincideixen que la solució és que es reculli brossa cada dia. El propietari d’El Pepe exigeix que ho recullin tot diàriament: “Per casa va de conya, però aquí és un desastre. I crec que ens han de posar el màxim de facilitats als que ens guanyem la vida i donem vida als carrers de la ciutat”.

El Tutxi, en canvi, creu que el més indispensable és que recullin l’orgànica cada dia i que augmentin algun dia més d’envasos. De fet, cada diumenge havent dinat, ell ve al bar expressament (és el dia de festa setmanal) i treu les bosses d’orgànica que ha generat la nit de dissabte i els envasos i plàstic que ha generat des de divendres. D’envasos, aquest diumenge passat en va llançar cinc bosses plenes fins dalt. “A mi això no em sap greu, però sí que intento venir a treure-ho quan el Sardà -la botiga del costat- ja ha tancat. Per deferència cap a ells, perquè no és agradable tenir els cubells i les bosses davant la botiga mentre tens obert”, explica Yuste. Ara bé, creu que seria bo poder-ho repartir millor durant la setmana, i això passa per més dies de recollida.

L’altra proposta que fa el propietari del Tutxi a nivell personal és que tornin a posar els contenidors de paper i cartró al carrer: “És fàcil de reciclar. La gent no hi tira res més, bàsicament perquè no passa pel forat”. Yuste creu que n’hi hauria prou posant una divisió als camions que buiden els contenidors de vidre: “No cal que vinguin dos cops, amb una passada ho recullen tot”. Als bars, diu, es genera “una bestiesa de cartró”, i ocupa molt espai.

WhatsApp Image 2018-11-20 at 18.02.00

El Pepe guarda el cartró en un magatzem perquè el replà de les escombraries queda saturat en poques hores i el cartró ocupa molt espai. CEDIDA

El Consell Comarcal ho està estudiant

Els botiguers i comerciants de Berga es van reunir amb el conseller comarcal de Medi Ambient, Xavier Francàs, la setmana passada. Li van exposar els problemes que el porta a porta representa a nivell comercial i ell es va comprometre a estudiar possibles solucions.

Malgrat tot, el conseller va advertir-los que la recollida diària era complicada. En declaracions a l’Aquí Berguedà posteriors a la trobada, Francàs va explicar que passar cada dia implica haver de tornar a fer de nou el contracte amb l’empresa de recollida, i això és lent i complex. De moment, però, no hi ha res descartat, i botiguers i restauradors esperen resposta amb l’esperança que aviat puguin tornar a llançar cada dia la brossa que generen.

bar Bar del Pepe Bar Tutxi bars Porta a porta Residus Restauració

Comentaris