El govern de Berga aprova el pressupost del 2018 i anuncia que no presentarà cap proposta pel 2019

“Són uns pressupostos pensats pel 2019”. Amb aquesta frase, el regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, ha esmicolat totes les cròniques del ple de pressupostos que aquest dijous s’ha fet a Berga. Sobre el paper s’hi aprovava el pressupost del 2018 i, de fet, l’oposició venia amb aquesta idea. Però el regidor de l’àrea tenia clar des del primer moment que els d’avui serien els últims números que s’aproven en aquest mandat, tot i que no ho ha fet públic fins després del ple.

Ribera ha explicat que el govern de la CUP va començar a pensar en els pressupostos del 2019, just després del ple extraordinari del setembre, que havia de servir per aprovar el pressupost d’aquest any però que finalment es va ajornar per defectes en les esmenes entrades per l’oposició. Des d’aquest moment, el regidor va iniciar contactes per preparar el pressupost del 2019, però la idea de pensar en els de l’any vinent sense haver resolt els del 2018 no va generar consens entre l’oposició.

Per aquest motiu, Ribera va actualitzar la proposta del setembre hi va introduir paràmetres i diners que a principis d’any no sabia que tindria a l’abast. Tot plegat, per presentar una proposta encoberta: sotmetre a aprovació uns pressupostos pel 2018 que l’equip de govern ja dona per bons pel 2019, tenint en compte que al maig hi ha unes eleccions on la vara pot canviar de color.

A banda, el regidor de Planificació Pressupostària ha recalcat que començar a treballar en uns pressupostos pel 2019 a aquestes alçades suposaria no tenir-los fins l’abril o el maig. Aquesta setmana entra en vigor el nou Reglament de Participació Ciutadana i estipula que s’ha de destinar una part del pressupost general a participació ciutadana. “Tot plegat requereix uns tres mesos de procés, com a mínim”, ha explicat Ribera. I, en aquest escenari, el regidor veu “gairebé impossible” aprovar un pressupost a poques setmanes d’unes eleccions.

De 20,5 milions a 24

La principal diferència respecte el pressupost aprovat l’abril del 2017 és que, en el còmput general, hi ha 3 milions i mig més. Aquests diners surten de partides que encara no tenen una subvenció aprovada (“una declaració de prioritats que ens marca que tot el que entri d’ajuts externs es destinaran a això”, segons Ribera). També hi ha una part d’aquest augment que surt de subvencions que ja han estat concedides, com ara el milió d’euros que el consistori ha rebut per modernitzar el polígon de la Valldan.

Amb tot, Ribera ha reiterat que és un pressupost “continuista” i que “no dona massa marge de maniobra al govern. En aquesta proposta, també s’hi han inclòs les demandes mínimes que el PDeCAT va fer per tirar endavant el pressupost, és a dir, l’asfaltatge de carrers, un pla de cartelleres, la reparació de la Torre de Suècia, la instal·lació de lavabos, la neteja de pintades dels carrers, l’adequació de la pista de Santa Eulàlia, un nou parc infantil a la Valldan i la redacció del projecte per rehabilitar el terra de la plaça de Sant Joan.

Un ple de retrets cap a la CUP i de ‘contra-retrets’ cap a CiU

El ple de pressupostos s’ha allargat una hora i mitja, malgrat que la majoria de grups municipals ja havien expressat el sentit del seu vot als mitjans de comunicació. El gruix de la sessió l’ha ocupat un frec a frec entre el regidor Ribera i el cap de l’oposició, Ramon Minoves (PDeCAT).

El líder demòcrata ha recalcat que “no és el nostre pressupost” però ha pactat “uns mínims” i s’ha abstingut per “fer front a una situació d’emergència davant una ciutat deixada“. Minoves considera que la proposta de la CUP “ignora la promoció econòmica real i descuida la potenciació de l’estructura municipal”.

En la rèplica, Ribera ha negat que hi hagi “deixadesa o desatenció”, però ha reconegut que s’hi actua de manera “insuficient”: “El pressupost és com és perquè arrosseguem la mala gestió dels últims mandats. Vostès ens acusen de no resoldre el que van espatllar“. I en la contrarèplica, Minoves ha estat contundent: “L’anterior equip de govern ho va pagar electoralment i vostès també ho faran el maig vinent, quan les eleccions ho posin tot a lloc“.

Al banc de davant, Ramon Camps (Esquerra) ha retret a Ribera poc diàleg: “No s’ha negociat”. També ha suggerit a l’actual govern que comenci a “preparar projectes a llarg termini perquè, quan l’Ajuntament torni a tenir diners, es puguin tirar endavant al moment”. Per aquesta manca de diàleg i perquè els republicans no veuen “cap mena de camí ni projecte a seguir” en les previsions del govern, hi han votat en contra.

Tampoc hi ha donat suport la regidora socialista, Rosalia Monroy, que ha lamentat que en la proposta del govern “no hi ha cap projecte de reactivació i creixement econòmic”. En canvi, el regidor d’ICV, Joan Torres, s’ha abstingut, però ha recalcat que el seu vot no pretenia facilitar res al govern sinó “actuar amb coherència”: “Vaig votar a favor del pressupost de l’hospital i, per tant, no veig perquè he de posar traves en aquest”.

El pressupost que aquest dijous ha aprovat l’Ajuntament de Berga no serà efectiu fins el 20 de desembre, ja que ara ha de passar el mes d’exposició pública que dicta la llei. Quan comenci l’any nou, la CUP es limitarà a seguir les partides marcades en la proposta que s’ha aprovat enguany i no treballarà en cap proposta. O almenys, fins passades les eleccions, si torna a ser la llista més votada.

X