L’Ajuntament de Berga aprovarà el pressupost del 2018 a un mes i mig d’acabar l’any

El PDeCAT de Berga s’abstindrà en els pressupostos del 2018 per facilitar la seva aprovació. Serà en el ple de pressupostos previst per dijous de la setmana vinent, dia 22 de novembre. L’aprovació dels números d’enguany va celebrar el primer assalt el setembre, però diversos defectes de forma van empènyer el govern de la CUP a ajornar la sessió fins ara, a menys de mes i mig per tancar l’any.

Durant la primera meitat de 2018 el govern no va convocar el ple per aprovar pressupostos perquè no disposava dels números de l’hospital. El pressupost del centre no va arribar fins el mes d’agost i això va endarrerir l’aprovació de les inversions anuals per a tota la ciutat, segons ha reiterat en diverses ocasions el regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera. L’oposició, en canvi, considera que el govern hi podria haver fet alguna cosa més i que hi havia formes de portar-ho a aprovació abans del setembre.

rajoles-plaça-sant-joan-1

Els pressupostos inclouran la redacció del projecte per arreglar el terra de la plaça de Sant Joan. MARC CANTURRI

Al setembre, el regidor Ribera va arribar a donar el pressupost per perdut, ja que no va aconseguir entendre’s ni amb PDeCAT ni amb ERC. Per al regidor cupaire, la proposta d’inversions del PDeCAT “no era realista” i “empenyia l’Ajuntament a generar dèficit”. Esquerra, en canvi, va anunciar que hi votaria en contra al·legant que la CUP no s’havia mostrat prou dialogant i que, a més, s’estaven a punt de complir tres quartes parts de l’any.

Al ple de pressupostos del setembre, el PDeCAT estava disposat a defensar les seves esmenes als pressupostos i el govern de la CUP va assegurar que portava una proposta de consens per tirar-los endavant. Però secretaria va informar-los que ni les esmenes de l’oposició ni la proposta del govern havien estat entrades correctament i, per tant, no es podien negociar.

El ple es va ajornar i, des d’aleshores, la CUP i el PDeCAT han estat en contacte per tal de consensuar una proposta. El regidor Ribera ha assegurat a l’Aquí Berguedà que els diners destinats a inversions segueixen sent els mateixos: “No hem destinat ni un cèntim més del que preveiem perquè no podem. Tot el que podem fer està lligat a subvencions, i així serà fins el 2022”.

I doncs, què ha canviat per aconseguir l’abstenció del PDeCAT? Que la proposta general s’ha tornat més concisa i el govern de la CUP ha assumit una sèrie de compromisos a petició dels demòcrates. La proposta definitiva inclou l’asfaltatge de carrers, un pla de cartelleres, la reparació de la Torre de Suècia, la instal·lació de lavabos, la neteja de pintades dels carrers, l’adequació de la pista de Santa Eulàlia, un nou parc infantil a la Valldan i la redacció del projecte per rehabilitar el terra de la plaça de Sant Joan.

torre-suecia-berga-1

La reparació de la torre de la Suècia estarà pressupostada. MARC CANTURRI

El PDeCAT retreu “deixadesa” per part de l’equip de govern

La prioritat de la CUP ha estat, durant tota la negociació, mantenir l’estabilitat pressupostària. El PDeCAT ha respectat aquesta petició i ha desestimat bona part de les seves propostes inicials, però ha incidit en el manteniment dels carrers perquè considera que “s’està arribant a uns nivells de deixadesa mai vistos” i “calen accions urgents”.

Per la seva banda, el regidor Ribera considera que no és deixadesa sinó “buscar el moment en què la ciutat podrà tornar a emergir”. A més, el cupaire recorda que la precària situació econòmica actual s’ha engendrat en els mandats anteriors: “Deixadesa és deixar la caixa a 19 milions de deute i la ciutat caient a trossos, que és el que ens vam trobar quan vam arribar aquí”.

“Parlaré del pressupost del 2019 quan tingui el del 2018”

Les inversions previstes en el pressupost del 2018 que s’aprovarà la setmana vinent s’executaran a principis del 2019. Un cop s’hagi aprovat, haurà de passar el mes d’exposició pública i això farà que no sigui efectiu fins el 20 de desembre.

Aquest any passat, a mitjans de desembre la CUP va fer arribar a l’oposició un primer esborrany dels pressupostos. El govern es va reunir amb Esquerra entre desembre i febrer, però en veure que faltava el pressupost de l’hospital, les negociacions van quedar encallades.

De cara al 2019, el regidor Ribera ja ha anunciat que els grups municipals difícilment rebran una proposta de pressupost durant el mes de desembre, quan el del 2018 ni tan sols s’haurà fet efectiu. Malgrat tot, Ribera confia que, amb el traspàs de la gestió de l’hospital a la Generalitat, es trobi una solució per poder aprovar les inversions del 2019 durant la primera meitat de l’any: “Abans de les eleccions? Esperem-ho, però no depèn només de mi. Els altres grups també hi han de dir la seva”.