L’inici de les classes al nou edifici del Serra de Noet s’endarrereix fins la primera setmana de febrer

La Secció d’Institut Serra de Noet, de Berga, preveu fer el trasllat al nou institut del Pla de l’Alemany la darrera setmana de gener i començar les classes al recinte la primera setmana de febrer. La directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central, Dolors Colell, va anunciar al setembre que el trasllat es podria fer durant les festes de Nadal, però finalment “un retard purament burocràtic” endarrerirà la mudança fins a finals de gener. Ho ha avançat a l’Aquí Berguedà la directora de l’institut, Teresa Call.

La demora té a veure amb la connexió de llum. L’urbanització del carrer està enllestida i la construcció de l’edifici, també; però la llum encara no arriba al recinte perquè la Direcció General d’Indústria ha de signar un document que hi doni llum verda.

El trasllat serà en setmana lectiva

La direcció de l’institut i el professorat no té la clau del nou institut i, en principi, no la tindrà, com a mínim, fins a mitjans de gener. La intenció que tenen, ha explicat Call, és preparar el trasllat perquè l’empresa que s’encarregui de la mudança pugui anar portant el material al nou centre durant l’última setmana de gener. Mentrestant, l’alumnat seguirà fent classe a l’actual recinte de cargoleres, al costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Berga.

La direcció medita suspendre algunes classes -com a molt, un dia- per facilitar el trasllat d’objectes més personals, tant de l’equip docent com de l’alumnat. De moment, però, encara no s’ha pres cap determinació al respecte. En les properes setmanes el centre decidirà com afronta la mudança i enviarà un comunicat a les famílies informant sobre les possibles alteracions dels horaris. Això sí, el repte està clar: inaugurar el nou institut i començar classes la setmana del 4 al 8 de febrer.

Una història de 10 anys

El setembre del 2006 una seixantena de nens i nenes del Berguedà van inaugurar una nova etapa a Berga. Eren els primers alumnes de la Secció d’Institut Serra de Noet –aleshores, SES de Berga–, el nou institut de la capital, que enriquia l’oferta pública que ja donava l’IES Guillem de Berguedà.

El Departament d’Ensenyament feia anys que preveia obrir un nou institut a Berga i tenia clar que havia de ser aleshores. El baby boom que hi va haver l’any 1994 deixava entreveure que l’any 2006 la demanda d’educació secundària augmentaria significativament, de manera que la fundació del nou centre va servir per satisfer l’alt nombre d’inscripcions que es va registrar.

SI-Serra-de-Noet-2

En mòduls prefabricats

Posar en marxa un nou institut a Berga era necessari, però construir-lo requeria temps. Per això, es va optar per ubicar-lo provisionalment al costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, en un complex educatiu format per dos mòduls prefabricats i un edifici de ciment que antigament havia estat un local de la caserna militar.

Els dos mòduls inicials havien de ser capaços de cobrir les necessitats de les dues classes de primer que inauguraven el centre. Tot i això, l’espai era prou gran per construir-hi nous mòduls a mesura que anessin arribant nous cursos, i així es va fer. El setembre del 2009, quan la primera generació de la SI afrontava l’últim any, el complex ja disposava de cinc aules prefabricades, a més de l’antic local de la caserna.

El nou institut

Ara, a l’equador del seu 13è curs, l’alumnat actual tindrà el privilegi d’estrenar un recinte format per tres edificis units per un porxo i disposats en forma de lletra “U”, la qual cosa genera un pati interior entre les aules i la zona de pistes poliesportives.

A l’edifici principal -amb planta baixa i dos pisos- hi haurà les aules, els serveis de consergeria i administració, l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de la ciutat i el Centre de Formació d’Adults (CFA). Als altres dos edificis -d’una sola planta baixa- hi haurà la cafeteria, el càtering, els vestidors, el gimnàs i l’aula polivalent.

X