Gironella posarà calefacció i un lavabo a l’església vella per consolidar-la com un pol cultural

Gironella vol consolidar l’espai de l’església vella com un pol cultural. Per fer-ho, l’Ajuntament hi farà un lavabo, instal·larà calefacció i adequarà la sala perquè compleixi les condicions de seguretat. En concret, hi col·locarà portes ‘anti-pànic’ i sortides d’emergència ajustades a la normativa. També es milloraran els aïllaments i canviaran el tipus de vidre de la façana, de manera que qualsevol persona que passi per davant podrà gaudir d’una vista de l’interior de la sala.

En total, les obres costaran uns 245.000 euros. D’aquests, l’Ajuntament en posarà 79.000 i la resta, 166.000 euros, surten d’un ajut que la Diputació de Barcelona ha concedit al municipi, dins el programa de reforma del patrimoni arquitectònic local. La previsió de l’equip de govern és començar les obres a partir del mes d’abril, quan les reformes al Local del Blat estiguin enllestides.

El regidor de Cultura, Lluís Vall, ha explicat a l’Aquí Berguedà que l’objectiu de les obres és “omplir l’espai amb més actes culturals”. Amb tot, el regidor ha recalcat que, fins al moment, l’església vella ja ha acollit concerts i espectacles de petit format, reunions i presentacions. Totes actes activitats s’hi poden fer però amb una mancança: no hi ha lavabos i, en temps de fred, cal pensar en sistemes que contrarestin l’absència de calefacció. Amb les obres previstes per aquest 2019, tots aquests inconvenients desapareixeran i l’Ajuntament confia que l’antiga església es consolidi com un dels espais culturals de referència a la vila.

Propietat de l’Ajuntament des del 1971

La primera referència de l’església vella de Gironella, situada a pocs metres de l’Ajuntament, és de 1222, i es tracta d’una construcció de nau única amb volta apuntada i absis poligonal amb volta gòtica d’ogiva. Es va dessacralitzar el 1907, quan es va construir l’actual capella a la plaça de l’Església, molt a prop de la ubicació de la vella. Des del 1971 l’espai de l’antiga església és de propietat municipal.

X