El Museu Comarcal adquireix en una subhasta el record més antic d’un salt de Patum amb dues guites

El dibuix La Patum Fiesta Mayor (13,6×19,4cm), del 1893, ja és propietat de Berga. El Museu Comarcal ha participat a la subhasta de la pintura, a la casa barcelonina Baclis, i l’ha guanyat. L’obra passa a ser titularitat municipal per una xifra que “no arribarà als 900 euros” sumant-li el 21% d’IVA i altres despeses de l’adquisició, ha explicat la directora del Museu, Alba Perarnau.

El Museu va emparar-se al dret a tempteig que té per formar part de la xarxa de museus de la Generalitat de Catalunya. El preu inicial era de 700 euros. Un particular va pujar online, però el museu berguedà va aprofitar el dret a tempteig per igualar-lo i endur-se la pintura.

El regidor de Patrimoni i Museus de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha explicat que l’adquisició de la pintura és “excepcional”. Per primer cop, enguany el consistori i el museu de la ciutat han destinat una partida de 8.000 euros per a adquisicions d’obres, però la selecció és molt estricta i el dibuix de la Patum del 1893 és la primera compra municipal. “Aquest any ens han ofert comprar moltes peces i hem dit que no”, ha recalcat el regidor.

En la mateixa línia, Alba Perarnau ha assegurat que el valor de la peça per a la ciutat “és indiscutible i incalculable”. D’autor desconegut, hi apareixen dues guites saltant juntes, envoltades de maces. Només feia tres anys que la guita xica també saltava a la plaça i, per això, no es descarta en absolut que sigui el primer record que es tingui d’un salt de guites juntes.

El dibuix, ha dit, té algunes mancances de conservació però no són alarmants: “Es pot restaurar fàcilment”, ha dit Perarnau. De fet, la restauració serà el primer que farà el Museu tan bon punt rebi la peça. A més, Ivan Sànchez ha confirmat que el dibuix serà la peça del mes de juny al museu, coincidint amb l’època de Corpus i la setmana de Patum a la ciutat.