El préstec per canviar l’enllumenat manté el deute de l’Ajuntament de Berga per sobre dels 14 milions

L’Ajuntament de Berga segueix reduint el deute municipal. Amb tot, l’any 2017 aquesta reducció no va ser tan visible com en els exercicis anteriors. El tancament de l’exercici situa el deute als 14.346.648,34 euros, és a dir, una reducció d’uns 400.000 euros respecte l’any anterior.

El préstec per canviar l’enllumenat de tota la ciutat per leds més eficients i l’assumpció del pagament de la gespa artificial instal·lada al camp de futbol fa més d’una dècada han disparat el deute uns dos milions més i han desvirtuat de manera significativa l’estalvi del govern de la CUP en la resta d’àrees.

El regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, ha explicat en roda de premsa que l’augment del deute pel canvi d’enllumenat no el preocupa en absolut: “És un deute que no paga l’Ajuntament. Es paga sol amb l’estalvi que suposa el menor consum energètic”. En altres paraules, el crèdit d’1,6 milions d’euros es pagarà amb els diners que l’Ajuntament s’estalviarà cada any gastant menys diners en la il·luminació dels carrers.

L’altra causant de l’augment del deute és el crèdit que l’Ajuntament ha demanat per pagar la gespa artificial que es va instal·lar al camp de futbol municipal durant el mandat del PSC (2003-2007). Per poder fer el canvi de superfície, la ciutat va concórrer a una subvenció que va guanyar però que finalment no va arribar mai. El cas és que, per poder-hi optar, qui hi havia de concórrer era el club de futbol, el CE Berga, i l’Ajuntament hi va figurar com a avalador. Més d’una dècada després, l’ajut no ha arribat, ni arribarà. “El club, lògicament, no podrà pagar mai aquesta quantitat i, tard o d’hora, ens n’haurem de fer càrrec”, ha assegurat el regidor Ribera.

“Estem en el camí a seguir”

Tot i la lleu reducció del deute, Francesc Ribera ha assegurat que “s’ha neutralitzat el dèficit estructural que s’arrossegava de mandats anteriors” i s’ha confirmat “el canvi de tendència”. Les previsions segueixen en ferm: l’Ajuntament haurà eixugat la totalitat del deute entre finals del 2022 i principis del 2023, si segueix l’estratègia d’estalvi dels últims tres anys de la CUP. Si això passa, ha dit Ribera, “al 2023 haurem creat una màquina que cada any farà dos milions i mig de superàvit”.

El regidor cupaire ha explicat que la clau del canvi de tendència ha estat que “cada regidor sap tot el que pot gastar i li és impossible, per sistema, gastar més”.  En aquest sentit, Ribera ha recalcat que “l’Ajuntament no deixa de fer coses i es guarda els diners”, sinó que treballa en l’optimització de recursos: “La prioritat és que amb els mateixos diners es puguin fer més coses”.

A banda, l’altre gran pilar de la mentalitat de l’actual govern és “prioritzar el que és urgent del que és important”. Francesc Ribera ha reconegut que, en aquest escenari, “hi ha accions de millora i manteniment de la via pública que ens agradaria fer més ràpid” però també ha assegurat que “els temes urgents acaben esclatant i, si no es prioritzen, és fàcil que quan s’hagin de fer no es puguin pagar”.

L’equip de govern exposarà els comptes del 2017 al ple extraordinari d’aquest dijous al vespre. Serà l’última sessió de l’any i arriba molt més tard del previst. L’habitual és que la liquidació de l’any es faci durant el primer trimestre de l’any següent, però el regidor Ribera diu que la demora és una conseqüència més d’aquesta mentalitat de govern de “donar preferència a l’urgent respecte l’important”.

X