La Generalitat i l’Ajuntament de Berga preveuen crear 10 llocs de treball en explotacions agrícoles abans de l’estiu

La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Berga pretenen crear una desena de llocs de treball en el primer sector abans de l’estiu. Després de mesos estudiant com llançar la iniciativa Primer Sector Berguedà, totes dues institucions tenen sobre la taula el projecte definitiu i volen fer-lo realitat abans de l’estiu, “quan el sector de l’horta i el regadiu dona una rendibilitat més ràpida”, segons ha dit a l’Aquí Berguedà el regidor de Promoció Econòmica de Berga, Francesc Ribera.

Per materialitzar el projecte, es preveuen adquirir deu explotacions agrícoles noves per tal que siguin gestionades per deu persones (un lloc de treball per explotació). Totes elles aniran ‘de bracet’ a través d’una cooperativa impulsada, d’entrada, amb recursos públics. L’Ajuntament de Berga i la Generalitat hi posaran la maquinària i els terrenys, de manera que en un primer moment “qui agafi l’explotació només hi haurà de posar l’esforç físic”. L’agricultor tampoc haurà de retornar aquests recursos en cap moment.

El Departament d’Agricultura s’hi suma

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya fa mesos que col·labora amb l’Ajuntament de Berga en l’estudi de la viabilitat del projecte Primer Sector Berguedà. De fet, gràcies al Departament de Treball, el consistori berguedà va poder contractar dues persones per redactar l’informe i desenvolupar el projecte fins al punt en què es troba ara.

Ara, per a la posada en marxa, totes dues institucions sumen un nou soci: el Departament d’Agricultura de la Generalitat. En les properes setmanes l’acord es formalitzarà amb l’objectiu de “guanyar força” per llançar el projecte al Berguedà i, més endavant, poder-lo estendre a d’altres territoris del país que comparteixen característiques socioeconòmiques, demogràfiques, geològiques i climatològiques similars a les de la comarca.

El PDeCAT-CDC, crític amb el projecte

El principal grup de l’oposició, el PDeCAT-CDC, ja va posar en qüestió en el seu moment “els esforços que el govern de la CUP destina al projecte Primer Sector Berguedà”. El setembre del 2016, després de la Fira de Santa Tecla d’aquell any, el grup va reconèixer que “l’objectiu és difícil però lloable” perquè “ni Catalunya ni Europa es poden permetre perdre l’agricultura i la ramaderia”.

Amb tot, el portaveu l’antiga Convergència va retreure a Ribera que el projecte “només té sentit i viabilitat a escala comarcal” i que, per tant, qui l’hauria de desenvolupar és el Consell Comarcal del Berguedà. I va afegir que l’impacte que la iniciativa suposa per a l’economia de la ciutat és, segons el seu parer, “molt petit”.

En aquesta línia, el regidor Ribera considera que el projecte, malgrat néixer des d’un ens municipal, “no té perquè limitar-se a les fronteres del municipi en qüestió”. De fet, ni tan sols està decidit que les deu explotacions que encetaran el Primer Sector Berguedà siguin dins el terme municipal de Berga. A banda, l’informe elaborat en els últims mesos confirma que la iniciativa pot resultar viable per al municipi.

X