Els botiguers retreuen al govern d’Olvan que hagi “deixat perdre” motors econòmics a Cal Rosal

Malestar entre els botiguers i comerciants de Cal Rosal i Olvan per la decisió de l’Ajuntament de prescindir de la Fira de la Tòfona del Berguedà. La UCIB ha assegurat que es va assabentar de l’adéu de la mostra per la premsa i posa de manifest “el desinterès pel comerç local mostrat per part de de l’Ajuntament en aquest mandat”.

En un comunicat, els botiguers lamenten que l’actual govern (CiU) hagi “tallat de soca-rel” la línia de treball impulsada en mandats anteriors, on es va consolidar el Mercat del Bolet, es va impulsar la Fira de la Tòfona o la Fira del Tèxtil i, fins i tot, es va optar per instaurar la zona comercial oberta tot l’any. Els comerciants creuen que tot això s’ha anat diluint aquest mandat i lamenten que també s’ha deixat escapar una prova esportiva com el trial.

Sobre la Fira de la Tòfona, la Unió considera que havia viscut unes sis primeres edicions exitoses: “Es va fer una bona feina, es va assolir un posicionament com a fira de referència en l’àmbit nacional, amb jornades tècniques d’alt nivell, un gran nombre de públic, participació de cuiners de referència…”. Ara, en canvi, troben a faltar aquest suport per part de les institucions locals, però també en l’àmbit comarcal: “Si això no es reverteix amb celeritat, estem abocats a ser un petit territori amb un fràgil teixit econòmic“.

Reclamen més campanyes per potenciar el turisme i el comerç

Els botiguers també relaten en el comunicat que tenen constància que l’Ajuntament rep cada any 11.000 euros de la Diputació de Barcelona, en concepte de “Comerç, fires i mercats”. D’aquests diners -asseguren- la Unió no té constància que s’hagi invertit res.

A banda, diuen, s’ha eliminat la figura del tècnic o dinamitzador que s’encarregava d’assessorar tot el teixit comercial de la zona i s’han retallat les ajudes per part de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. En definitiva, creuen que “l’Ajuntament ha deixat de vehicular accions i finançament amb altres institucions”.

Per la seva banda, el consistori ha deixat clar que no veu futur a la Fira de la Tòfona i, per això, ha decidit prescindir d’ella. Això sí, l’alcalde, Martí Orriols, ha deixat clar a l’Aquí Berguedà que no s’ha eliminat fins aquest any per tal que, passades les eleccions del maig, es pugui tornar a plantejar si es recupera.