L’Ajuntament d’Olvan prescindeix de la Fira de la Tòfona de Cal Rosal aquest any

Primer febrer de l’última dècada sense Fira de la Tòfona del Berguedà. L’Ajuntament d’Olvan ha decidit prescindir enguany de la mostra que ocupava Cal Rosal per aquestes dates, segons va avançar el diari Regió7 i ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà.

L’alcalde d’Olvan, Martí Orriols, ha explicat a l’Aquí Berguedà que, inicialment, la Fira de la Tòfona volia “engrescar els propietaris forestals a fer plantacions” i, amb els anys, s’ha detectat que “aquest interès no hi és”. L’alcalde considera que la mostra ha acabat sent un mercat de tòfones d’arreu del territori i aquesta vessant no convenç l’actual govern: “No creiem que haguem de ser un aparador de tòfones de Terol”.

En aquest sentit, Orriols també ha parlat de “la despesa extraordinària” que suposava la fira pel consistori. De fet, aquest punt ja es va intentar solucionar en la darrera edició. Fins aleshores la mostra costava més de 7.000 euros a l’Ajuntament i, amb l’eliminació de la figura del director de la fira, es va retallar substancialment el pressupost que s’hi destinava.

Porta oberta a la recuperació de la fira

L’alcalde d’Olvan ha dit que la decisió feia anys que s’estava meditant. Tot i això, l’adéu de la mostra ha arribat aquest febrer perquè és l’últim del mandat actual. “Volem deixar la porta oberta a una recuperació de la fira, si algú del proper govern hi veu una sortida”, ha dit Orriols. Segons l’alcalde, no hagués estat el mateix prescindir de la fira el primer any de mandat que fer-ho ara: “El canvi serà molt recent i es podrà obrir un debat sobre si fer-la o no, de cara a la propera legislatura”.

X