L’Ajuntament de Berga estreny vincles amb les comparses de la rua de Carnaval per consensuar canvis

Els canvis que aquest any presentarà la rua de Carnaval a Berga són fruït d’una reunió entre la regidora de Festes, Mònica Garcia, i les comparses que habitualment s’inscriuen a l’activitat. Per primer cop, la regidoria ha convocat els grups per preparar la rua i demanar-los opinió sobre aspectes susceptibles de modificar. Aquesta primera trobada va servir per acordar sancions per a les comparses que exhibeixin begudes alcohòliques durant el recorregut, per a aquelles que facin un espectacle de més de 3 minuts i per aquelles que deixin més de 3 minuts de distància respecte el grup que tenen davant.

La regidora Garcia va explicar en roda de premsa que, durant aquests quatre anys de mandat, li han arribat diversos suggeriments per part de membres d’aquestes colles habituals: “Teníem els contactes i l’únic que hem fet és aprofitar-los per convocar una reunió conjunta”. Garcia també va dir que el nombre de carrosses que participen a la rua s’ha estabilitzat en els últims anys per sobre de la vintena. Enguany, per cert, totes elles s’hauran d’inscriure de forma telemàtica: no hi haurà inscripció presencial per primer cop.

La regidora Mònica Garcia va anunciar que una de les mesures adoptades per agilitzar l’inici de la rua consistirà en fer l’entrega dels números dels grups participants el dia anterior al consistori berguedà, on també s’acordarà l’ordre que ocuparan durant la desfilada. La rua arrencarà a l’antic Cal Tonillo i continuarà pel carrer del Roser, la Plaça de la Creu, la Ronda Moreta i finalitzarà a la Plaça de Viladomat, on l’speaker Pep Graus s’encarregarà de retransmetre l’arribada de cadascuna de les comparses. El jurat fixe serà a la Ronda Moreta, davant el Mercat Municipal.

Promoció d’un consum responsable d’alcohol

Una de les accions impulsades per promoure un consum responsable i no abusiu de begudes alcohòliques serà la dispensació gratuïta d’aigua a les comparses del carnaval abans de l’inici de la desfilada. A més, s’habilitarà un estand a la plaça de Miquel Martí i Pol -al costat de La General- per repartir aigua i brotxetes de fruita entre els participants.

La tècnica de Joventut de l’Ajuntament, Janina Vilana, ha esmentat que la iniciativa pretén “contribuir a tenir una festa més saludable, divertida, alegre i millor per a tothom”. També s’instal·larà un estand d’Energy Control per oferir informació sobre el consum responsable d’alcohol i altres drogues, i hi haurà una zona de begudes i còctels sense alcohol anomenada ‘Zona ZoO’.

Festa i ball a la carpa del Vall

La carpa del Vall serà un altre dels punts neuràlgics del carnaval que acollirà diversos actes durant la tarda i la nit de dissabte. A 2/4 de 8 del vespre, hi haurà una festa del confeti, a càrrec de Dani Magyk. Aquesta activitat precedirà ‘La Macarronada’, el sopar popular elaborat per La Carmanyola i que també serà apte per a persones amb celiaquia. El menú constarà de dos plats i postres: macarrons a la bolonyesa, rodó de pollastre farcit de pernil dolç i formatge, iogurt de Delícies del Berguedà, pa i beguda. Els tiquets tindran un preu de 12€ i es podran adquirir anticipadament fins al 28 de febrer a l’Oficina de Turisme, a l’Oficina Jove del Berguedà i a Cal Negre.

El sopar popular donarà peu al concurs del ball de disfresses en què s’establiran dues categories: millor disfressa individual o en grup de fins a tres persones, i millor disfressa en grup de quatre o més persones. Per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament de forma telemàtica o el mateix dia de l’acte, presencialment, a la carpa del Vall (consulteu a part les bases i la convocatòria per participar al concurs del ball de disfresses). A la mitjanit, es donarà a conèixer el veredicte dels premis del concurs de la rua i del ball de disfresses, però l’entrega dels premis es farà el dimecres de cendra, a la Plaça del Forn.

Per acabar la nit, també a la carpa del Vall, hi haurà festa des de les 11 de la nit fins a 2/4 de 4 de la matinada amb el ‘Ball dels Cornuts’, que organitza La Bauma dels Encantats i que amenitzaran els punxa discos TMalé i Nanfu&Salasxic.

Un carnaval lliure de sexisme

La campanya ‘Vull la nit!’ també serà present al carnaval amb la voluntat de promoure una festa lliure d’actituds i comportaments sexistes. Per això, hi haurà un Punt Lila itinerant durant el recorregut de la rua a càrrec de persones professionals i especialitzades en la matèria per poder realitzar tasques de prevenció i detecció de situacions de violència. Tanmateix, s’instal·larà un Punt Lila estàtic a la carpa del Vall fins a les 4 de la matinada i un cop hagi finalitzat el ball de disfresses, hi haurà un altre Punt Lila itinerant en les zones d’oci nocturn fins a les 6 de la matinada.

El Taller Coloma pinta el carnaval

Els usuaris i usuàries del Taller Coloma també han participat activament en l’organització del Carnaval de Berga pintant i decorant els cartells anunciadors de la festa dissenyats per il·lustrador berguedà, Rubén Torres. La implicació dels membres del Taller Coloma ha fet que tots i cadascun dels cartells que es distribuiran a la ciutat sigui diferent i singular. Per últim, els usuaris i usuàries del Taller Coloma també han estat els encarregats d’elaborar els centenars de bombes que s’utilitzaran durant la Guerra de la Farina.

Protagonisme per a les entitats

El Carnaval de Berga de 2019 està organitzat per les regidories de Festes i Joventut de l’Ajuntament de Berga i compta amb la col·laboració del Taller Coloma, La Bauma dels Encantats, l’Associació de Veïns de La Pietat, l’Agrupació Teatral La Farsa, la Penya Boletaire de Berga, l’Escola Municipal de Música de Berga, El Tossalet Centre Esportiu, l’ANC de Berga, el Club Karate Cantero i el suport de la Diputació de Barcelona. 

El Carnaval infantil, la Guerra de la Farina, l’enterrament de la sardina, una gimcana pel barri vell… Descobreix totes les activitats del Carnaval a Berga al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà.

X