Unes 1.500 persones es manifesten a Berga contra les darreres agressions sexuals al Berguedà

“Cremem el patriarcat”, “no és no”, “si en toquen a una, ens toquen a totes” o “la nit és nostra, cap agressió sense resposta”. Són alguns dels càntics que aquest vespre han sonat pels carrers del centre de Berga. Unes 1.500 persones s’han manifestat contra els dos casos d’agressions sexuals que s’han produït en la darrera setmana al Berguedà. La mobilització ha començat a la plaça Sant Joan, altrament anomenada des de fa mesos plaça de les Dones, i ha acabat a la plaça de Sant Pere.

concentracio-agressions-sexuals-berga-gironella-2

Aquest miler llarg de persones han circulat pel carrer Major fent soroll amb tota mena d’objectes, des de xiulets, claus o tambors fins a campanes o esquelles. Qui no portava res, tenia l’opció de cridar. L’objectiu: fer xivarri al carrer i fer notar la condemna contra les agressions que la comarca ha patit la darrera setmana.

Un cop a la plaça de Sant Pere, s’ha exhibit una pancarta que assegurava que “el masclisme i el patriarcat del sistema” era la causa d’agressions sexuals com les que s’han produït en les darreres hores. Per tot plegat, la mobilització ha acabat amb la pancarta entre flames, cremant als peus de l’església de Santa Eulàlia, davant els crits de la multitud: “Cremem el patriarcat”.

concentracio-agressions-sexuals-berga-gironella-1

“Criminalitzar les persones en funció del seu origen no respon a res”

L’Ajuntament de Berga, l’Ajuntament de Gironella i el Consell Comarcal del Berguedà s’han sumat a la manifestació a la capital. Minuts abans de l’inici de la mobilització, l’alcaldessa inhabilitada de Berga, Montse Venturós, ha apel·lat a “una lluita clara, contundent, nítida i al carrer que respongui en aquesta violència sexual que és reiterada en el sistema i que s’ha de revertir d’alguna manera”.

En el mateix sentit, Venturós ha recalcat que, malgrat que cap dels agressors hagi nascut a Catalunya, “no s’ha de criminalitzar les persones en funció del seu origen”. Fer-ho, ha dit l’alcaldessa, “no respon a res”. I ha conclòs que “el masclisme és estructural i, per tant, es dona en tots els contextos i es donen a diari”.

concentracio-agressions-sexuals-berga-gironella-3