Guardiola i la Pobla de Lillet seran els primers municipis de l’Alt Berguedà amb fibra òptica

Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet tindran fibra òptica aquesta primavera. L’alcalde de la Pobla, Vicenç Linares, ha signat aquest dimarts un conveni de col·laboració amb l’empresa APFutura per desplegar la fibra al municipi. L’alcalde de Guardiola, Josep Lara, ho farà en els propers dies. Segons han explicat fonts de l’empresa que farà el desplegament, en paral·lel també es dotarà de fibra òptica Casserres.

L’empresa fa temps que treballa al Berguedà. Inicialment s’havia especialitzat en dotar les cases disseminades d’arreu de la comarca de connexió a internet, a través de l’operadora Berguedà Telecom. Hi acostaven la connexió a través de radioenllaços i actualment tenen un centenar de clients. “Hem vist una oportunitat al Berguedà, ja que les grans operadores encara no han desplegat la fibra per alguns nuclis”, ha explicat a l’Aquí Berguedà el membre d’APFutura, Marc Guixé.

Aquest dimarts el propi Guixé va presentar el servei a Olvan i Cal Rosal, on la fibra ja s’ha desplegat. En les properes setmanes s’hi afegiran Guardiola, la Pobla i Casserres i, de cara al futur, l’empresa té en ment aterrar a Bagà, on ja s’ha presentat el projecte a l’Ajuntament.

fibra-cercs-c16

El conseller Puigneró va presentar el desplegament de la fibra òptica a l’Alt Berguedà per la C-16, fa uns mesos. MARC CANTURRI

Guardiola i la Pobla: 300Mbps a través de radioenllaços

La fibra òptica arribarà a la Pobla i Guardiola abans que ho faci el cablejat troncal que s’està instal·lant als vorals de la C-16 a l’Alt Berguedà. L’empresa desplegadora farà servir radioenllaços: la senyal passarà per ones des de la torre de la Figuerassa fins a la torre de Guardiola i, d’allà, als nuclis urbans de Guardiola i la Pobla. D’entrada, les cases disseminades no es nodriran de la fibra, però l’empresa s’ha compromès a estudiar solucions de cara al futur.

Aquest desplegament a través de radioenllaços permetrà oferir als clients una velocitat de 300Mbps (Megabits Per Segon). A més, quan el cablejat arribi a Guardiola per la C-16, la senyal passarà a arribar per la carretera en lloc de fer-ho per ones. “A efectes pràctics, el client no notarà res perquè la velocitat seguirà sent la mateixa, simplement arribarà per una altra banda”, ha recalcat Guixé. A més, l’empresa té aspiracions d’acabar oferint més velocitat en el futur.

A Casserres, la fibra òptica també serà de 300Mbps i hi arribarà directament per la carretera, gràcies al desplegament del cablejat per les carreteres del Baix Berguedà que ha fet en els darrers mesos la Diputació. A Cal Rosal la fibra també arriba per la carretera, mentre que a Olvan s’utilitzen radioenllaços amb expectatives d’acabar-hi acostant la connexió per carretera.

L’alcalde la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, ha recalcat que aquest desplegament “no costarà ni un duro al poble”, ja que se’n fa càrrec de l’empresa APFutura, que ha rebut una subvenció per executar l’actuació. El mateix passa a Guardiola de Berguedà i a la resta de municipis que, o bé ja disposen de la fibra de l’operadora, o bé ho faran en poques setmanes.

fibra optica carretera diputacio gironella casserres (4)

Instal·lació del cablejat de fibra òptica al Baix Berguedà, entre Gironella i Casserres. RICARD CODINA