Les mines de Coll de Pradell, declarades bé cultural d’interès local

El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha acordat aquest dimecres declarar les mines de Coll de Pradell bé cultural d’interès local (BCIL). La proposta s’ha aprovat per unanimitat, és a dir, amb els vots a favor de PDeCAT, Demòcrates, PSC, ERC i la CUP.

La sol·licitud l’ha entrat l’Ajuntament de Vallcebre, però la declaració l’ha de fer el ple del Consell, ja que es tracta d’un municipi de menys de 5.000 habitants. En el cas de municipis més grans, la declaració és competència directe de l’ajuntament.

Les dues mines de Coll de Pradell, la mina Enriqueta i la Mina Nova, es van tancar a mitjans del segle passat. En el seu moment àlgid, les explotacions van donar via a centenars de treballadors. Pel que fa a la Mina Nova, actualment, i segons expliquen Josep Oriola i Raquel Camps en el web municipal, l’associació Trens Miners Turístics ha recuperat la via original des de la boca mina fins a les tolves;  també s’ha recuperat la bocamina i material com ara vagons i màquines.