Acaba la inhabilitació de Montse Venturós: “No he deixat de governar en cap moment. És una victòria col·lectiva”

La inhabilitació de sis mesos a l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va acabar aquest dilluns, dia 1 d’abril. La pròpia Venturós ho va anunciar amb una publicació a les xarxes socials on agraïa el reconeixement i la tasca de t0tes pes persones que, durant el darrer mig any, han mantingut viva la seva legitimitat. En declaracions a l’Aquí Berguedà, Venturós ha assegurat que “en cap moment he deixat de governar, més enllà de les signatures administratives” i, per tant, segons diu, “és una victòria col·lectiva”.

Ara, malgrat que la condemna ja ha acabat, Venturós no podrà recuperar l’acta de regidora perquè la pròpia inhabilitació va obligar-la a renunciar-hi. Setmanes després que la condemna comencés a comptar, la seva companya de partit Roser Valverde, número 10 de la llista de la CUP l’any 2015, va assumir el càrrec de regidora que quedava vacant. Amb tot, cap dels regidors del govern de la CUP va acceptar l’alcaldia, ni tampoc l’oposició, de manera que durant aquest mig any l’Ajuntament de Berga ha funcionat amb un alcalde accidental, Oriol Camps (CUP), i així seguirà fins al final del mandat.

La plataforma de suport a Venturós dona per acabada la seva activitat

La Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga va fer un comunicat l’endemà de la fi de la inhabilitació, dimarts, on anunciava que dona per tancada la seva activitat. El moviment es va crear el maig del 2018 per exigir l’absolució de Venturós i “el respecte pel vot dels berguedans i berguedanes”.

Mesos després es va conèixer la sentència de sis mesos d’inhabilitació i les desenes d’entitats de la ciutat que han format part del moviment van plantejar “una resposta col·lectiva de suport i acompanyament a la decisió de l’alcaldessa i de la resta del consistori de no acatar la sentència”. Durant aquest mig any, les entitats han seguit tractant Venturós com a alcaldessa de la ciutat a tots els efectes i han organitzat activitats de tota mena per crear una xarxa de solidaritat que cobrís les despeses del judici.

En el comunicat de comiat, la Plataforma explica que prefereix donar per tancada la seva activitat per “evitar interferir en el debat públic que els pròxims dos mesos han de protagonitzar les eleccions”. En aquest sentit, les entitats integrants confien que “a partir del maig el govern municipal depengui només de la voluntat de les berguedanes i els berguedans, i no de les actuacions interessades de l’Estat espanyol a través de la seva justícia desacreditada”.

X