Les classes al nou institut de Berga començaran el 30 d’abril

Ara sí. Alumnes i professors de l’institut Serra de Noet es traslladaran al nou edifici tornant de Setmana Santa. La secretaria del centre ha explicat a l’Aquí Berguedà que l’alumnat s’acomiadarà dels barracons i començarà classes a l’edifici de sota el camp de futbol el dia 30 d’abril. El dia abans, el 29, ha estat escollit com a festa de lliure disposició per tal que el professorat i l’alumnat de Servei Comunitari col·loqui el mobiliari al lloc que pertoqui.

El darrer contratemps que va patir l’esperada inauguració del centre va ser a finals de gener. La direcció del centre esperava fer el trasllat entre finals de mes i principis de febrer, però els tràmits burocràtics es van anar endarrerint i els tempos van ser impossibles de complir. El gener Endesa va començar a treballar en la validació de la infraestructura. Després, va traslladar el cas a Indústria perquè hi donés el vistiplau. Tot plegat perquè, ara, el nou centre educatiu es pugui connectar a la xarxa elèctrica i, per tant, començar a acollir classes.

Mentrestant, els treballs d’urbanització del Pla de l’Alemany continuen. Amb tot, això no és un problema ja que es pot accedir a l’edifici sense problemes, malgrat que l’accés estigui en obres.

Una història d’anys

El setembre del 2006, una seixantena de nens i nenes del Berguedà van inaugurar una nova etapa a Berga. Eren els primers alumnes de la Secció d’Institut Serra de Noet –aleshores, SES de Berga–, el nou institut de la capital, que enriquia l’oferta pública que ja donava l’IES Guillem de Berguedà.

El Departament d’Ensenyament feia anys que preveia obrir un nou institut a Berga i tenia clar que havia de ser aleshores. El baby boom que hi va haver l’any 1994 deixava entreveure que l’any 2006 la demanada d’educació secundària augmentaria significativament, de manera que la fundació del nou centre va servir per satisfer l’alt nombre d’inscripcions que es va registrar.

Posar en marxa un nou institut a Berga era necessari, però construir-lo requeria temps. Per això, es va optar per ubicar-lo provisionalment al costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, en un complex educatiu format per dos mòduls prefabricats i un edifici de ciment que antigament havia estat un local de la caserna militar.

Els dos mòduls inicials havien de ser capaços de cobrir les necessitats de les dues classes de primer que inauguraven el centre. Tot i això, l’espai era prou gran per construir-hi nous mòduls a mesura que anessin arribant nous cursos, i així es va fer. El setembre del 2009, quan la primera generació de la SES afrontava l’últim any, el complex ja disposava de cinc aules prefabricades, a més de l’antic local de la caserna. I així fins ara.

En aquests tretze anys, els barracons s’han fet un fart d’acomiadar fornades d’estudiants que acabaven l’ESO. Ara, l’institut veu complerta aquella promesa que, al 2006, semblava a dos carrers, però que ha acabat trobant corbes en el camí. A partir del 30 d’abril, s’han acabat les corbes: les classes es traslladen a dos carrers -literals- dels entranyables barracons.

serradenoet

X