El darrer debat a Berga agafa dimensió comarcal i augmenta el rum-rum sobre possibles pactes

Una seixantena de persones van omplir a vessar la sala gran de les oficines de l’Associació Comarcal d’Empresaris aquest dimecres al vespre en el darrer debat electoral de Berga. El va moderar Xavier Gual i va comptar amb cinc dels vuit aspirants a l’alcaldia -els que tenen representació a l’Ajuntament-.

Inicialment l’organització preveia un debat a cinc, però les queixes de Decidim Berga van empènyer l’ACEB a donar cinc minuts d’intervenció final als candidats sense representació. Ciutadans s’ha negat a participar a cap debat a la ciutat, el PP va declinar l’oferta en considerar que no deixaven “participar en igualtat de condicions” i Decidim Berga -que havia demanat participar-hi- va acabar declinant-ho entenent que les condicions no eren les ideals i que “el votant ha de tenir les mateixes oportunitats d’escoltar a tothom per igual”.

Sigui com sigui, els cinc aspirants amb representació van protagonitzar un debat on la comarca va guanyar més protagonisme que en els altres dos. El debat va portar els candidats a conversar sobre temes d’abast comarcal com ara la revitalització del polígon comarcal d’Olvan, les obres a la C-16 entre Berga i Bagà o el funcionament del Consell d’Alcaldes que impulsa el Consell Comarcal.

En aquest darrer aspecte, Abel Garcia (PSC) -especialment incisiu- va retreure a Montse Venturós que en aquest mandat hagi delegat sovint en regidors la participació en el Consell d’Alcaldes: “T’hi hem trobat a faltar”. També es va sumar al debat el candidat d’ERC, Ramon Camps, que va posar sobre la taula que el Consell d’Alcaldes “no és prou representatiu” i que “diversos alcaldes republicans també tenen aquesta sensació”. Garcia va negar que hi hagi diferents corrents d’opinió en aquest sentit i Camps va replicar que “Esquerra Berga no hi és i té més pes que d’altres que sí que hi són”.

Els sous

Un altre moment tens va ser quan el moderador els va preguntar pels sous en cas de governar. Venturós va reiterar el que marca el codi ètic de la CUP: els regidors de govern cupaires cobraran entre 1600 i 1860 euros. Jordi Sabata (JxB) va recalcar que “primer cal veure com queda l’escenari i quantes persones governen per acabar encaixant els sous a la realitat de cadascú”. Amb tot, Sabata va reconèixer que “el topall màxim està molt amunt i no cal arribar-hi”, tot i que la responsabilitat i les càrregues de governar han de ser ben remunerades.

En canvi, el candidat d’ERC, Ramon Camps, va explicar que actualment ell és treballador públic -mestre d’escola- i té “un sou que per a molts segurament està molt bé”. Per aquest motiu, Camps va deixar entreveure que, en cas de governar, equipararia el seu sou amb el que tindria fora de l’Ajuntament. Abel Garcia (PSC) va evitar “el joc de la demagògia” i va assegurar que “qui surti escollit a les urnes tindrà marge per escollir el sou que trobi just”. Ara bé, Garcia va recalcar “després haurà de rendir comptes davant tots nosaltres”. Finalment, Joan Torres va recalcar que “la política no és voluntària, sinó una prestació a treballar per a la ciutat, i això ha de ser remunerat”.

Divisió sobre els jocs olímpics d’hivern

La possible candidatura Pirineus-Barcelona per als jocs olímpics d’hivern del 2030 genera controvèrsia. Abel Garcia n’és un ferm defensor des de la seva cadira de vicepresident del Consell Comarcal i conseller d’Esports. Al debat va deixar-ho molt clar i va remarcar que “s’han descartat algunes disciplines per l’impacte ambiental que podrien causar”. Venturós, en canvi, va reiterar la seva posició contrària a l’organització d’aquests jocs, defensant que “és impossible organitzar-los de manera sostenible”. Joan Torres va ser clar: “No”.

Sabata va donar-hi suport com a dinamitzador del territori, però va recalcar que s’havia de realitzar “seguint criteris sostenibles”. Camps va expressar els seus dubtes: “Tenim la sensació que no respectaran el medi ambient i el territori. En cas que no sigui així, la nostra posició serà el ‘no'”.

Neguen un pacte CUP-ERC abans de les eleccions

Xavier Gual va preguntar directament a Montse Venturós i Ramon Camps si havien firmat un pre-pacte per governar junts després de les eleccions. Tant l’un com l’altre van negar-ho rotundament, al·legant que és “impensable” parlar sobre com governar sense conèixer els resultats electorals. En aquest escenari, Sabata va ser preguntat sobre la seva postura de deixar governar la llista més votada i va reiterar que la seva voluntat és de “respectar qui tingui més vots”.

En aquest interrogatori, Venturós va irrompre dient: “I si són quatre?”. Sabata va replicar que, en el debat de l’Aquí Berguedà, Ramon Camps ja li va plantejar la possibilitat que guanyés Ciutadans: “Tant una cosa com l’altre són escenaris molt difícils que passin. No crec que sigui bo donar-hi tantes voltes”.

Sobre pactes, Abel Garcia no posa cap línia vermella, “a diferència d’altres que es dediquen a ensenyar el seu programa i prou”, en clara referència a Montse Venturós i la CUP. L’actual alcaldessa va replicar visiblement molesta: “Jo no he dit mai que no sortiria del nostre programa. En tot cas, que no pactaria amb ningú que no respectés l’estructura del nostre programa”. Torres va estendre la mà a pactar amb “tothom que pensi, primer en Berga, i segon en la comarca”.

Les travesses dels candidats

Per tancar l’acte, els candidats van fer les seves travesses per a les eleccions del proper diumenge. La CUP i Junts per Berga es van donar 7 vots a ells mateixos i cinc a l’altre. Esquerra va pronosticar un triple empat a cinc regidors entre la CUP, Junts per Berga i ells. El PSC va sortir-se del guió i va donar 17 regidors a Ciutadans: “Des de la seva cadira, i després de no haver vingut a cap debat, es riurà de tots nosaltres”. Finalment, Berga en Comú va pronosticar una victòria ajustada de Junts per Berga sense descartar un possible pacte de govern amb la CUP.

X