Les maces de Lluïment de dijous seran vuit dones per rememorar l’històric salt femení del 1960

El salt de maces de la Patum de Lluïment de dijous serà especial. La comparsa –que, malgrat trobar-se en un procés per separar-se dels plens, assegura que ja actua de forma efectiva com a tal- aprofitarà el salt per rememorar el ball del 29 de maig del 1960, quan vuit dones van agafar les maces per reivindicar el paper de la dona a la festa.

Aquest any es compleixen 60 Patums des d’aleshores i les Maces volen celebar-ho. El 1960 les dones eren Maria Rosa Subirana, Benita Badia, Rosaura Bonet, Maria Carme Ribera, Mercè Barniol, Paquita Rosset, Isabel Cardona i Elisenda Rota. Aquesta vegada les que agafaran les maces seran Maria Casals, Carme Cuartielles, Ariadna Cortina, Vanessa Mora, Anna Canals, Marta Novellas, Ramona Riu i Meritxell Sala i Trullàs.

Meritxell Sala, a més, és la neta de Joan Trullàs i Vivó, qui va composar la música del Ball de Les Maces. Amb la seva presència al ball, la comparsa també vol fer el seu particular homenatge al compositor del ball.

Ja tenen cap de colla i és una dona

Les Maces es volen reivindicar com una comparsa igualitària. Un exemple més de la presència de les dones en la comparsa és que ja han nomenat cap de colla i és una dona: Maria Casals. De fet, i segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, la comparsa va intentar fins a l’últim moment que Maria Casals signés el Llibre de la Patum, al Ple de l’Ascensió d’aquest diumenge.

El Patronat de la Patum va dir a la comparsa que, sempre que ho volgués, podria ser a les reunions, sempre i quan ho notifiqués amb antel·lació. Segons han explicat fonts de la comparsa a l’Aquí Berguedà, aquest divendres passat volien ser presents a la reunió del Patronat per explicar el salt femení de Lluïment i per demanar que els deixessin signar el Llibre de Patum, entre d’altres aspectes. Finalment, no van permetre la participació de la cap de colla a la reunió i va ser Martí Villegas, com a representant del poble, qui va llegir les explicacions de les Maces. La colla lamenta el desenllaç i retreu que “no es van poder explicar”.

Mentrestant, el procés de separació dels Plens continua endavant, segons la regidora de Patum, Mònica Garcia. Per a les Maces, però, el procés ha quedat aturat i, per això, estan disposats a actuar de forma efectiva com a comparsa i, precisament per això, demanen que se’ls reconeguin tots els drets. La regidora de Patum va assegurar la setmana passada, en la roda de premsa de presentació de les novetats de la festa, que el tema quedarà aparcat fins després de Corpus.

X