PeuSA MAig 2020

Especial, Casserres

“He batallat tota la vida per tenir el bosc net, però és una batalla perduda i un problema que tenim com a societat”

“He batallat tota la vida per tenir el bosc net, però és una batalla perduda i un problema que tenim com a societat”
Ara el Josep Niubó té 64 anys, però segueix fent de pagès i té cases d'agroturisme. MARC CANTURRI

El Josep Niubó va tenir sort: el nucli de Casserres va aturar el foc quan es dirigia cap a casa seva. La seva propietat quedava en el sentit contrari d’on venia l’incendi que es va originar a Gargallà i que, més tard, es va unir amb el de Sant Pau. Les flames només van arribar a casa del Josep al vespre: “Es va generar una columna vertebral que cremava amb violència però que no ens tocava a casa. El cas és que n’anaven sortint ramificacions i una d’aquestes va venir cap a nosaltres”.

El foc va cremar-li el bosc, un cobert molt gran, la collita de l’ordi –ja havia segat- i una segadora. “El bestiar se’ns va salvar. No som, ni de llarg, els més afectats”, reconeix. En molts boscos, quan el foc arribava s’enfilava cap a les copes dels arbres i guanyava força. A casa del Josep, estava net i cuidat i només va anar per terra. “La prova està en què tenia illes petites que no havia pogut netejar, i allà va enfilar-se cap a les copes dels arbres”, comenta.

El Josep considera que, d’una banda, va tenir sort perquè el poble va fer de ‘tallafocs’, però a més creu que també se’n va salvar pel bon tracte que sempre ha tingut del bosc: “Sempre hi he batallat, però és una batalla perduda. És un problema que tenim com a societat. No ens preocupem dels nostres boscos perquè no és una cosa rendible i val diners”.

Però el bosc ben cuidat no va ser suficient per salvar algunes propietats. El Josep considera que, després de l’incendi, la Generalitat “es va portar molt bé”. Recorda que els van donar ajudes “molt generoses”, tant per reconstruir cases i coberts com per tornar a tenir bestiar que s’havia mort. “Això ens reconfortava per seguir endavant”, recalca.

A banda, després es va obrir un judici que s’ha allargat 25 anys. Aquesta primavera el jutge ha donat la raó als afectats: la culpable de l’origen de l’incendi de Gargallà va ser l’empresa Endesa. Els afectats han tardat 25 anys a rebre unes indemnitzacions per les pèrdues que van tenir arran dels focs. I no tots. Les propietats que es van cremar per l’incendi de la zona de Sant Pau han quedat fora de les indemnitzacions perquè el jutge entén que les causes van ser alienes, malgrat que després tots dos focs s’acabessin ajuntant. El Josep ho té clar: “En tot aquest judici, s’ha demostrat que en aquest país no manen els polítics. Manen les grans empreses com Endesa”.

especial focs focs del 94 Josep Niubó

Comentaris