Queralt oblidat

L’horitzó als ulls i l’herba i les roques als peus. Queralt fa anys que necessita un rentat de cara, però aquest estiu les vergonyes s’estan fent més visibles i evidents.

L’esplanada de davant del santuari ha quedat plena de males herbes que, en alguns punts, són altes com les d’un camp de blat abans de ser segat. L’Ajuntament de Berga ha tallat un tram del camí de ronda per seguretat, després d’una sèrie de despreniments que han deixat roques de grans dimensions al mig del camí. I la font del Bou segueix sense cap -és a dir, sense bou- un any després que una esllavissada deixés el bou sense una banya. L’Ajuntament va portar-lo a reparar i encara hi és.

3_QUERALT_font_del_bou (1)

 Juliol sense camí de ronda

El camí de ronda ha estat tallat tot el juliol per uns despreniments. L’Ajuntament ha avaluat l’esllavissada amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i, mentre ho feia, l’ha mantingut tallat. L’informe determina que “el despreniment no ha modificat substancialment la perillositat del vessant” però alerta que “hi ha blocs que es troben en una situació d’inestabilitat”. La solució: posar cartells advertint del perill i reobrir el camí. La “purga controlada d’alguns dels blocs de la zona” que recomana l’anàlisi queda pendent pels propers mesos.

La drecera, també tallada

Els despreniments també han obligat a tallar la drecera entre Fumanya i el santuari. A mitjans de juliol se’n van produir entre les capelles de Sant Jaume i Nostra Senyora dels Dolors. Existeix el risc que es produeixin nous despreniments i, per això, l’Ajuntament de Berga ha tancat el camí. L’’Ajuntament i l’Institut ho estant estudiant. De moment, però, la drecera segueix tallada i no es reobrirà fins que millori la seguretat. Fins que no es torni a obrir, la via alternativa per accedir a peu fins a Queralt és pujar-hi per l’obaga i per Sant Pere de Madrona.

2_QUERALT (1)

X