L’espectacle ‘L’11 de Setembre i Gironella’ anuncia un relleu generacional i promet sorpreses

L’espectacle ‘L’11 de Setembre i Gironella’ arriba a la seva 19a edició en bon estat de salut i amb l’esperit renovador que l’ha caracteritzat en els últims anys, des que Maria Casellas i Joan Rigat van aterrar a la direcció, ara fa quatre setembres. Aquesta vegada les principals novetats són el relleu generacional entre l’elenc, amb un grup de joves que ha assumit papers protagonistes, i l’espectacularització de l’obra, amb un entramat tècnic professional que permetrà donar més realisme a les escenes d’acció.

L’espectacle serà aquest dissabte, 7 de setembre, a les 10 del vespre (22h), a les roques del Pont Vell. Com ve sent habitual en els últims anys, l’obra s’ha fet coincidir amb el cap de setmana més proper a la Diada de l’11 de setembre. Les grades tenen capacitat per a 600 persones i ja es poden comprar les entrades online per 11 euros. El mateix dia, a la tarda, també es vendran entrades a les roques del Pont Vell.

En total, un centenar d’actors i actrius d’arreu del Berguedà i rodalies representaran els fets de 1714. La directora de l’obra, Maria Casellas, ha explicat en roda de premsa que l’espectacle tindrà diversos salts temporals, de manera que anirà més enllà del 1714. Per exemple, uns comediants que arriben a Gironella el 1714 representen a l’obra el Corpus de sang de 1640. Al final, i a mode de reflexió, els actors s’imaginen que, al cap de 300 anys, la gent del poble recordarà el que va passar el 1714.

Climent Forner, protagonista

Un altre dels encants de l’espectacle és l’aparició de mossèn Climent Forner en un moment de l’obra, recitant el seu ‘Plany a Catalunya’. El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, ha recalcat que és l’única obra on Forner apareix en directe recitant una de les seves obres. Forner va fer el poema expressament per a l’espectacle de ‘L’11 de Setembre i Gironella’.

Lluís Vall també ha reivindicat que l’espectacle de Gironella és pioner a l’hora de rememorar els fets de 1714. És el 19è any que es representa i, en el seu moment, va ser una obra inèdita. Fa cinc anys, al 2014, i coincidint amb el tricentenari, diversos col·lectius van impulsar obres similars, moltes inspirades en la representació de Gironella.

L’Ajuntament de Gironella destina una partida de 20.000 euros a l’acte. Segons Vall, el cost queda “més que justificat” el dia de l’obra. “És un espectacle que fa sentir la gent del poble orgullosa de ser d’aquí. Desperta l’orgull gironellenc“, ha dit. I no només això: l’obra fa anys que crida l’atenció fora del municipi i de la comarca, tant pel que fa als actors i actrius com pel que fa al públic.

X